Demolice lávky na Palackého třídě v Pardubicích? Architekti chtějí přechod

2. červenec 2020 12:11

Jednou z proměn Palackého třídy v Pardubicích by mohla být demolice lávky, která vede přes rušnou ulici do obchodního centra. Architekti zatím dávají přednost jejímu odstranění.

Lávku chtěl investor nákupního střediska zbourat už v roce 2007, petice a iniciativa ČSSD tomu zabránila. „Bude to zajímavá diskuse. Architekti by tam spíš dali kapacitní přechod, aby lidé, co tam chodí spodem, byli zlegalizováni a v klidu chodili přes semafor,“ řekl primátor Martin Charvát (ANO). Pod lávkou teď mohou projíždět jen cyklisté, jejich provoz řídí semafory, klasický přechod tam není.

Lávka na jedné straně ústí v patře do Paláce Pardubice a zároveň lidé mohou sestoupit po schodech na chodník u obchodního centra. Na druhé straně nadchod vede na ochoz domu, v němž jsou obchody, jedno rameno lávky pak končí na Palackého třídě.

Čtěte také

O starou lávku se vedly spory už v roce 2007, izraelský investor během stavby obchodního domu měl původně lávku opravit nebo postavit novou, protože byla v územním plánu. Město i developer nakonec chtěli lávku zbourat, podle nich byla málo využívaná.

Sociální demokracie tehdy uspořádala petici a získala 7000 podpisů pro zachování lávky, kterou už investor zčásti zboural. Nakonec ji proto po rozhodnutí zastupitelů opravil a je funkční dodnes.

Debata o studii opravy Palackého třídy začne podle primátora letos na podzim. První návrhy architekti vypracovali už v roce 2018. Oprava hlavní třídy, která vede od vlakového nádraží do centra, se bude kvůli nákladnosti i organizaci prací dělat na etapy, dodal primátor.

Lávka přes Palackého třídu v Pardubicích

„Určitě budeme Palackého třídu etapizovat, stále si drží koncepci stavebních skládanek. Je několik variant, architekti si třeba hrají se zastávkami, různě je posouvají,“ řekl Charvát.

Projekt chce město zaplatit z evropských dotací rozdělovaných hradecko-pardubickou aglomerací ITI, v září by měly být jasnější dotační programy, příprava dotačního období se zdržela kvůli koronaviru, upřesnil Charvát.

Domy na Palackého třídě pocházejí převážně z přelomu 60. a 70. let. Výstavbě předcházely demolice starší zástavby. Ulice je od té doby širší. Urbanistická proměna má podle architektů pobyt na třídě zpříjemnit, kvalitnější by měl mobiliář, mohlo by tam být dětské hřiště, kavárny s venkovními zahrádkami. Prostor zkultivuje i nové stromořadí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související