Detektivové obvinili 13 lidí. Do věznice v Pardubicích měli přes kuchaře pašovat pervitin a mobily

23. září 2020 11:29

Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila 13 lidí kvůli výrobě a pronášení drog a také dalších zakázaných předmětů do pardubické věznice. Využívali k tomu podle policie šéfkuchaře zaměstnaného ve vězení, který pervitin předával jednomu z vězňů. Ten drogy distribuoval mezi ostatní vězně společně se svým odsouzeným bratrem, uvedla ve středu inspekce. Informoval o tom server Novinky.cz.

Výrobu drog podle inspekce zajišťovala přítelkyně jednoho z odsouzených bratrů a jejich otec zajišťoval provoz bankovních účtů a nakládal s penězi za prodej. Oba měli předávat drogy kuchaři jako prostředníkovi buď osobně mimo areál věznice, nebo přehozením balíků přes zeď vězeňského areálu.

Čtěte také

Podle inspekce kromě narkotik do vězení dostávali také další zakázané věci včetně mobilních telefonů, s jejichž pomocí potom odsouzení komunikovali. Pervitinu a dalších věcí se od podzimu loňského roku do letošního června ve věznici prodalo přibližně za tři čtvrtě milionu korun.

Při domovních prohlídkách byly zajištěny čtyři laboratoře na výrobu pervitinu a přes 300 gramů drogy. Proti pěti osobám bylo zahájeno trestní stíhání pro nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, pro účast na organizované zločinecké skupině a pro maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Věznice Pardubice

„V případě prokázání viny jim hrozí až desetiletý trest odnětí svobody,“ uvedla mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová.

Inspekce také obvinila dalších osm civilistů, kteří se na trestné činnosti podíleli. Viní je z účasti na organizované zločinecké skupině, výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy nebo z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související