Jediná národní památka v zemi, kde uklízí vězni: Zámek Pardubice

14. duben 2016

Správcům pardubického zámku nově pomáhají s jarním úklidem vězni. Odklízejí spadané listí a větvě v těžce přístupném terénu na zámeckých valech. Návštěvníkům prý nebezpečí nehrozí.

Východočeské muzeum angažovalo do jarního úklidu areálu zámku v Pardubicích vězně, kteří vykonávají trest v tamní věznici.

Jeden zahradník na to nestačí, a tak jich muzeum má hned několik. Rozdalo jim hrábě, lopaty i košťata a čistí zámecké valy od listí. Zámek Pardubice je tak jedinou národní kulturní památkou v zemi, kterou pomáhají zvelebovat právě odsouzení.

Práce je náročná, vězni jsou ale spokojeni

„Je to dobrý, člověk se alespoň vyvětrá, vyčistí si trochu hlavu. Je to příjemný. Můžu říct, že na jednu stranu nám to prospěje,“ říká vězeň, muž ve středním věku oblečený do pracovního oděvu - černých montérek, šedého trička a rukavic.

Čtěte také

S plně naloženým pytlem šplhají vězni nahoru po zámeckém valu, který má převýšení asi pět metrů. Při práci si dají pořádně do těla.

„Tady ten kopec a tahat ten pytel, co tady máme, nahoru, je to docela záběr na nohy, na ruce, na psychiku, na všechno,“ říká další vězeň a jiný dodává: „Já jsem spokojenej, co se týče psychiky a všeho, tak člověk se hned cítí líp, když má takový možnosti tady. Může být na čerstvým vzduchu.“

Odsouzení v Pardubicích pomáhají při úklidu zámeckých valů

Návštěvníci se s vězni většinou nepotkají

„Z pohledu zámku to návštěvnický provoz nijak neomezuje. Jsou tady dva dny v týdnu dopoledne. Zámek otevírá v deset hodin, takže návštěvníci je nejspíš vůbec nepotkají. Navíc pracují v té nepřístupné části valů,“ tvrdí Kateřina Procházková z Východočeského muzea v Pardubicích.

Ven mohou jen "lehčí případy"

Dohled nad vězni vykonávají přímo na místě občanští zaměstnanci věznice. Ta vybrala pracující vězně podle přísných kritérií. Hlavní podmínkou bylo, aby nebyli pachateli závažné trestné činnosti.

„Každý odsouzený prochází vlastně tou komisí a je každý jednotlivě posouzen, zda je vhodný pro tu práci,“ říká mluvčí pardubické věznice Dana Šolcová.

Areál zámku je obrovský a pod zámeckými valy se už hodně dlouho neuklízelo. Vězni tady proto stráví delší dobu.

autor: wol
Spustit audio