Děti i dospělí milují květák. Zkuste si ho udělat s exotickým kořením

Květák je mezi strávníky velmi oblíbený. Hodí se k zapékání, uvaříte z něj fantastickou polévku, ale skvělý je i ve špagetách. Dozlatova osmažený květák v klasickém trojobalu milují děti i dospělí. 

Bělostnému květáku to ovšem velmi sluší i v jiných receptech. Dokáže totiž bez nejmenšího problému hrát v pokrmu prim i "druhé housle". V obou případech sklidí ovace. Navíc obsahuje vysoké množství vitaminu C a dodá vám i vlákninu a minerály.

Vyzkoušejte si dnes náš recept na květák s kořením.

Pečený květák na italský způsob

Suroviny:
1 květák, 2 lžičky římského kmínu, 2 hřebíčky, lžička mleté skořice, 2 lžičky kari koření, špetka soli, 2 kelímek smetany ke šlehání, 3 lžíce koriandru

Postup:
Z květáku odřízneme spodní část s listy, rozebereme ho na růžičky a dobře je omyjeme.
Do menší rozehřáté pánve nasypeme kmín a hřebíček a restujeme za stálého míchání asi 2 minuty, až začnou vonět. Přesypeme je do hmoždíře, rozdrtíme paličkou a promícháme se skořicí, kari a solí.
Růžičky květáku rozložíme do zapékací mísy lehce vymazané olejem, pokapeme je olivovým olejem a posypeme připravenou směsí koření. Vložíme je do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 15 minut.
Pak květák přelijeme smetanou, vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších asi 15 minut, dokud není měkký.
Upečený květák posypeme nasekaným koriandrem a ihned podáváme.

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.