Děti malují mapy. Postupně pokryjí celou republiku

13. říjen 2021

Vyznáte se v mapách? Umíte v nich číst? A nechtěli byste si zkusit nějakou vytvořit? Dnešní děti takovou možnost mají. Napříč zemí se právě rodí malované cyklomapy.

„Původní mapy vznikaly ve spolupráci s našimi malíři. Časem jsme přemýšleli o nějaké přidané hodnotě. S prosbou o inovaci se na nás obraceli zástupci měst a obcí. Proto jsme se zaměřili na cyklistiku a hlavně jsme oslovili děti. Řekli jsme si totiž, že oslovíme ty nejlepší malíře na světě,“ usmívá se nakladatelka Blanka Imramovská.

Samý originál

Základní mapu chystají profesionálové podle leteckých snímků a dalších podkladů. Kartografové doplní názvy měst, obcí, pohoří, řek a podobně. Další krok je pak už dětský. Zájemci malují různé dominanty a nejzajímavější obrázky se dostanou až na samotnou mapu. Jde o to, aby byla pestrá. Aby dostaly šanci děti všech věkových kategorií.

Blanka Imramovská.a Jana Bartáková s ručně malovanými mapami

„Obrázky jsou malované tužkou, vodovkami, pastelkami. Každé dítě používá jinou techniku. Venkovní mapy můžete vidět na různých místech, když pojedete na kole. Skládané mapy se dají sehnat třeba v infocentrech anebo na některých obecních úřadech. Jsou i na veletrzích cestovního ruchu, knižních veletrzích a podobně,“ doplňuje za nakladatele Jana Bartáková.

Každá mapa obsahuje taky regionální informace. Příprava jednoho okresu trvá asi devět měsíců. „Zrovna vytváříme Pardubicko. Hotové bude někdy v březnu. Tiskneme Orlickoústecko. Svitavsko máme. Na Chrudimsku se celá mapa dělala distančně. Zvládli jsme to i tak.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související