Děti na zámku v Hrochově Týnci vystřídají důchodci

24. únor 2015

Zámek v Hrochově Týnci by se mohl změnit na zdravotnické centrum nebo domov pro seniory. Město hledá pro opuštěnou budovu využití a právě tohle je nejnovější varianta, co s objektem udělat.

Stavba z počátku 18. století má za sebou velmi pestrou historii. Barokní budova často měnila majitele, vystřídaly se tady církevní řády i bohatí podnikatelé. Od poválečných let ale patřil zámek dětem. I těm problémovým.

Dětská zařízení na zámku fungovala od roku 1949. Dětský domov, dětský domov se zvýšenou péčí neboli polepšovna, dětský výchovný ústav. Na zámku dospívaly celé generace mladých lidí. Často to byly děti prominentů socialistického Československa.

V roce 2010 se dětský domov z Hrochova Týnce přestěhoval do Chrudimi. Od té doby radnice zámek nejčastěji skloňuje ve spojení danajský dar. Část prostor využívá soukromá firma. „Je to velký objekt, pronájem nemá šanci ani pokrýt náklady na běžný provoz,“ říká starosta Hrochova Týnce Petr Schejbal z KDU-ČSL.

Restaurace ani muzeum nevyšlo

Mezi předchozí varianty patřilo využití zámeckých prostor pro restauraci nebo muzeum cukrovarnictví. Ve městě totiž až do roku 2008 stával velký cukrovar. Jeho osud zpečetily mezinárodní kvóty na cukrovarnickou produkci a po fabrice zůstala jen díra v zemi. Oba plány ale nakonec zkrachovaly.

Interiér zámku v Hrochově Týnci

Teď radnice uvažuje o využití pro zdravotnické účely. Zámek ale potřebuje rekonstrukci, kterou město odhaduje na 50 až 60 milionů korun a samo tolik peněz nemá. Přestavbu by tedy mohl zaplatit nějaký soukromý investor, nebo se Hrochův Týnec může pokusit získat evropskou dotaci. Podle radnice proměna zámku nezačne dřív než za dva roky.

autor: kop
Spustit audio