Děti světa tančí pro mír. Pardubice hostí folklórní talenty

4. říjen 2018

Zajímavé mezinárodní setkání se opakuje už posedmnácté. Přijíždějí na něj dětské folklórní taneční páry z Latinské Ameriky a z Evropy. Uvidíte je třeba i na Velké pardubické.

Čtyřčlenné delegace přiletí z Argentiny, Francie, Kolumbie, Kostariky, Paraguaye, Peru, Polska, Slovenska a Srbska. Česko zastoupí pardubické soubory, tedy Perníček a Radost. „Děti čeká během dvou týdnů devatenáct koncertů, a to Hradci Králové, Svitavách, Litomyšli, Slatiňanech, Cholticích, Řečanech a samozřejmě v Pardubicích,“ říká za organizátory Blanka Slouková.

Zahajovací koncert festivalu bude v Kulturním domě Hronovická ve čtvrtek 11. října od 18 hodin. A závěrečný benefiční koncert pak ve Východočeském divadle v sobotu 20. října od 18 hodin. „Všem delegacím jsme napsali, aby přivezli nějaký předmět, který je typický pro jejich zemi. Následně půjde do dražby. Výtěžek poputuje na pomoc postiženému dítěti.“

Několikaleté přípravy

Už v roce 2015 se podle Sloukové na festivalu v Argentině rozhodovalo, ve které zemi bude další evropský ročník 2018. „Podařilo se nám vybojovat pořadatelství. Chceme, aby děti taky něco viděly a poznaly. Proto mají kromě vystoupení různé doprovodné programy. Navštíví zámky v Pardubicích, v Litomyšli, Kunětickou horu, Prahu, budou sportovat a třeba půjdou do několika základních škol.“

Blanka Slouková byla hostem ranního vysílání

Blanka Slouková stála společně se sestrou Jitkou Vítkovou u rozvoje folklóru v Pardubicích. Dodnes se podílí na nových choreografiích a pomáhá vychovávat další generace nadějných umělců.

autor: Jakub Malý
Spustit audio