Dětská oddělení jsou na hraně kapacity. Plní je malí pacienti s respiračními onemocněními

20. říjen 2021 08:10

Nemocnice napříč republikou hlásí velké počty hospitalizovaných dětí s nemocemi dýchacího ústrojí. Nemají covid, ale není výjimkou, že někteří malí pacienti potřebují kyslík kvůli podpoře dýchání. Dětská oddělení jsou plná i v Pardubickém kraji.

Jde hlavně o respirační onemocnění, tedy choroby dýchacího ústrojí, různé záněty dutin, průdušek a původ bývá jak bakteriální, tak i virový. Nejohroženější skupinou jsou malé děti do jednoho roku.

„Prvních 14 dní to byly malé děti – novorozenci a kojenci, většinou se jednalo o respirační onemocnění, virová onemocnění, ale u hodně dětí končily až zápalem plic. V posledních dnech se přidala i onemocnění starších dětí, tzn. 10-12leté školní děti,“ popsala primářka dětského oddělení svitavské nemocnice Ludmila Pospíšilová.

Školky jako urychlovač

Malé děti se většinou prý nakazily od starších sourozenců. Starší děti si onemocnění donesly ze školy, ale u nich prý nebývá průběh tak závažný.

Volné kapacity jednotlivých krajských nemocnic se různí a také se to velmi rychle mění. Ke konci minulého týdne měli například plno ve Svitavách, tak se o některé děti museli postarat zdravotníci v Orlickoústecké nemocnici.

V Pardubicích k překladům malých pacientů ještě sáhnout nemusli, ale obecně platí, že je to nebývalá situace a dětská oddělení se často pohybují na hraně kapacity. Situace se netýká jen Pardubického kraje. Plná dětská oddělení hlásí nemocnice také třeba v Moravskoslezském, Libereckém nebo Plzeňském kraji.

Co mají rodiče dělat?

Předcházet respiračním onemocněním bez omezení kontaktu s ostatními lze jen složitě. Z dlouhodobého hlediska je určitě důležité otužování a pestrá strava.

Nepopulární, ale fungující radou, jak se vyhnout onemocnění dýchacích cest u malých dětí, je nedávat starší sourozence do dětského kolektivu školky, pokud je to možné.

Jak správně odsávat nos u malých dětí

Když už se kašel, rýma a teplota objeví, je vhodné co možná nejvíce zvýšit vlhkost vzduchu. Obecně známá je rada přehodit v místnosti přes teplé topení vlhkou textilii. Zvlhčit prostředí na spaní malým dětem lze i přehozením vlhkého ručníku přes část postýlky.

„V domácí lékárničce by neměly chybět léky na teplotu, a to jak s obsahem brufenu, tak paracetamolu. Rodina s malými dětmi, které ještě neumějí smrkat, využije odsávačku,“ radí primář dětského a novorozeneckého oddělení Pardubické nemocnice Marian Šenkeřík. Ta se dá pořídit buď mechanická, nebo s násadou na vysavač. Důležitá je zejména správná technika odsávání. Řada rodičů totiž místo dýchacích cest odsává stěnu nosu.

O nákupu léků je třeba se vždy poradit s ošetřujícím praktickým lékařem a při jejich dávkování se řídit vahou, nikoli věkem. Pokud teplota u malého dítěte vystoupá přes 38 °C a tato situace trvá jeden a více dní, měl by takového malého pacienta určitě vidět dětský lékař.

autoři: Josef Ženatý , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , Nemocnice Pardubického kraje
Spustit audio

Související