Děti připoutané k počítačům potřebují umělé slzy. Jak ulevit unaveným očím?

11. únor 2021

Se syndromem suchého oka se často potýkají starší lidé. Je to dané opotřebením. Ale v posledních měsících si na vysušené oči, které pálí a řežou, stěžují i děti a dospívající. Příčina je jasná. Tráví mnoho času před obrazovkou počítače nebo mobilního telefonu. Oči se soustředí na jedno místo, což způsobuje snížený počet mrkání, a tím pádem vysychání oka.

Oči pálí, řežou, jsou unavené. Kromě sledování obrazovek nedělá očím dobře ani umělé osvětlení a suchý vzduch v panelových domech. „Hlavně rohovka je velmi citlivá část oka, která okamžitě zaznamená, že se slzy odpařují více, než by měly, a to vyvolává pocit pálení a řezání,“ říká oční lékař Vladimír Korda.

Dopřejte očím prázdniny

Co můžeme udělat pro to, abychom dopřáli očím více vlastních slz? „V současné situaci je to těžká rada. Děti na distanční výuce jsou k počítačům záměrně připoutané. Přesto by měly trávit mnohem více času venku a dívat se do dálky. To je pro oči člověka přirozené. Pokud žijete v suchých bytech, využijte různé odpařovače na radiátory. Pokud nic z toho nepomůže, zkuste vhodné oční kapky - tzv. umělé slzy. Ty si kapejte pravidelně do očí,“ radí oční lékař.

Školák je unavený z domácí výuky

Zároveň vyvrací obavu některých lidí, kteří se bojí, že umělé slzy zapříčiní ještě větší vysušování oka. „Umělé slzy nemohou přispět k tomu, že by se člověku snížila produkce vlastních slz. Ty se budou tvořit stále stejně. Umělé slzy jen napomohou vytvořit v oku kvalitní slzný film,“ odpovídá Vladimír Korda.

Keratograph měří kvalitu slzného filmu

Slzný film v oku se skládá ze tří částí. Přístroj keratograph nabízí  různé způsoby zobrazování. Umí mimo jiné změřit tloušťku slzného filmu, odhalí, jestli je rovnoměrný nebo ukáže místa, která jsou hodně oschlá.

„Podle složení slzného filmu pak může odborník vybrat konkrétní druh umělých slz, který cíleně pomůže řešit syndrom suchého oka u každého jednotlivce,“ uzavírá primář Korda.

Spustit audio

Související