Dětský vzdor se dá zvládnout s úsměvem. Chce to klid, pevnost a vysvětlovat jen jednou

10. červen 2024

Dětský vzdor se projevuje nejčastěji mezi druhým a třetím rokem věku dítěte. Některé děti prožívají typické výlevy vzteku častěji než jiné. Maminky jsou často v takových chvílích nejisté a dezorientované ze všech „zaručených“ rad.

Jak se chovat k dítěti, které agresivně projevuje svůj vzdor? Zeptali jsme se odbornic s více než dvacetiletou praxí z Rodinného centra Kulihrášek v Pardubicích.

„Neberte si to osobně, i když jde vaše dítě jakoby proti vám. Chce vám říct něco, co ještě neumí vysvětlit. Podívejte se na něj, pokud možno s úsměvem, pochopte vzdor, ale buďte pevní a jistí,“ říká Ludmila Horká, spoluzakladatelka Rodinného centra Kulihrášek. A jak postupovat v praxi?

Nekonečné vysvětlování nepomůže

„Hrajete si například ve skupině s ostatními dětmi a rodiči a vaše dítě začne křičet, vztekat se a bouchat do vás. Nikdy do sebe nenechte od dítěte mlátit. Buďte pevní, chyťte ho za ruce, ale vše klidně a s úsměvem, jednou mu řekněte, že chápete jeho vztek, ale že v místě, kde jste, to není možné. Jděte s ním do jiné místnosti, nechte ho vybrečet. Nenechte se strhnout nikdy na jeho stranu – tedy na stranu vzteku a agresivity.

A nevysvětlujte stále dokola, o co vám jde. Dítěti to stačí říct jednou, ono vám rozumí velmi dobře. Jednou a dost. I očima beze slov můžete dát jasně najevo, že tohle už není v pořádku,“ vysvětluje Ludmila Horká.

Zvládnout úsměv je velmi důležité. Když ve vás dítě ucítí pevnost a jistotu, pojí se s tím i pocit bezpečí. Pochopí, kde jsou hranice jeho konání. Pomoct v tom mohou i ostatní členové rodiny, včetně prarodičů.

Jak vychovávat dítě u prarodičů a jak doma? Je dobré trvat na stejné výchově u babička a doma? Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související