Divoké parkování na Pernštýnském náměstí by mělo skončit. Pardubice chtějí oživit centrum

5. leden 2023 11:35

Živé náměstí místo parkoviště. V historickém centru Pardubic by podle představ města mělo ubýt živelně parkujících aut. Nápad prvního městského obvodu podporuje i velká radnice. Cílem je oživit centrum města a podpořit jeho historický ráz.

„Za mě to parkování aut náměstí trošku hyzdí. Patří tam zahrádky, život, ale určitě ne parkující auta,“ popisuje nový starosta prvního městského obvodu Filip Šťastný (ANO).

Zneužívané zásobování

Starosta má na mysli hlavně parkování u různých provozoven na místech, která k tomu vůbec určená nejsou, naopak parkovací místa na parkovišti na východním konci náměstí mu nevadí.

„Tito podnikatelé mají sice povolení k zásobování těchto míst, nicméně zneužívají toho a parkují tam po celé dny,“ doplňuje starosta.

Velká radnice tento nápad podporuje. Náměstek primátora Jan Hrabal (ANO) by také raději měl náměstí bez náhodně parkujících aut. „Na Pernštýnském náměstí chceme omezit parkování, a to i z estetických důvodů, protože si myslíme, že nelze dělat z Pernštýnského náměstí parkoviště. Jsme připraveni tento materiál ve spolupráci s městským obvodem Pardubice I předat na jednání dopravní komise, a ta by měla rozhodnout, jakým směrem se vydáme.“

Náměstí jako pěší zóna?

Starosta Filip Šťastný ani nevylučuje změnu náměstí na pěší zónu po vzoru třídy Míru: „S tím, že by tam bylo povolené zásobování ráno například ráno do 7 hodin a pak odpoledne až po 17. hodině, aby prostě během dne to náměstí fungovalo jako náměstí, nikoli jako parkoviště.“

Změna by se měla týkat i přilehlé Pernštýnské ulice, tam je sice rychlost snížená na 20 km/h, ale není výjimkou, že tam někteří řidiči jedou i padesátkou. „Snad už od jara by měly být umístěné zahrádky přímo do silnice, čímž by měly působit jako zklidňující prvek dopravy, aby nám tam lidi nejezdili rychle, protože dnes je ta ulice poměrně nebezpečná,“ plánuje Šťastný.

A auta by v budoucnu neměla parkovat ani na části Bělobranského náměstí, řidiči by mohli stát jen na jižní a západní straně, ale ne uprostřed. Dlouhodobě to navrhuje zastupitel Vojtěch Jirsa (Piráti) „Cílem toho návrhu je v první řadě to, aby Bělobranské vypadalo zase hezky, nicméně další cíle jsou i vrácení pobytových funkcí do toho prostoru. Pod stromy by měl být doplněn mobiliář, aby si zde lidé mohli sednout, aby tady mohly vzniknout předzahrádky nebo nějaké tržní místo nebo i herní prvek.“

Celá změna částečně souvisí i s přeměnou Automatických mlýnů, které se brzy stanou centrem kultury i vzdělávání. Podle Jirsy je proto důležité propojit je s historickým centrem tak, aby to bylo víc místo pro lidi než pro auta. Celý návrh ale musí schválit dopravní komise a následně i radní a zastupitelé.

Spustit audio

Související