Podél budoucího severovýchodního obchvatu postaví Pardubice cyklostezku

2. leden 2023 06:22

Podél severovýchodního obchvatu v Pardubicích povede cyklostezka. Město pokračuje výkupem pozemků, některé i vyvlastní. Trasa pro cyklistky by mohla být hotová na jaře roku 2025, ve stejném termínu má být dokončená silnice.

Stavba severovýchodního obchvatu oficiálně začala před Vánoci, stavební firma nejdříve udělá projekt a mezitím přípravné práce. V druhé půlce stavebních prací by mohla začít stavba cyklostezky. Město ji bude koordinovat tak, aby si stavby nepřekážely.

Plánovaná trasa severovýchodního obchvatu Pardubic

„Cyklostezka povede kolem severovýchodního obchvatu, někde jsme museli uhnout kvůli pozemkům. Režim prací je naplánován tak, aby se stezka zprovoznila zároveň s obchvatem a propojila Trnovou, Ohrazenice s Dubinou,“ řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

Město teď pokračuje ve výkupu pozemků, některé se nedaří vykoupit, proto je vyvlastňuje. „V tuto chvíli byla vydána rozhodnutí k vyvlastnění několika pozemků, samozřejmě došlo k odvolání vlastníků k ministerstvu dopravy, čili řešíme to tak, abychom mohli začít stavět, je to v běhu a věřím, že se to podaří. Je to stavba ve veřejném zájmu,“ řekl Hrabal.

Obchvat bude stát 1,5 miliardy korun, měřit bude přes čtyři kilometry. Povede z Trnové, začne na kruhovém objezdu u obchodu Globus. Po Poděbradské a Bohdanečské ulici povede volným terénem, dvěma mosty překlene Labe a jeho slepé rameno a vyústí u kruhového objezdu na Dubině. Stavbu silničáři připravovali od roku 2006. Má odvést tranzitní dopravu z města.

autor: Honza Ptáček | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související