Pardubice regulují předzahrádky: žádné barevné slunečníky a masivní ohrazení

20. březen 2015

Už za dva týdny se v centru Pardubic objeví u restaurací a kaváren předzahrádky. Letos ale město připravilo nová pravidla, jak by měly zahrádky vypadat. Radnice chce sjednotit vzhled letních teras v historické části města a na opravené třídě Míru, tak aby esteticky nerušily ráz okolí. Jenže některým restauratérům se nová pravidla nelíbí.

Podle městských architektů nesmí mít letní terasa podestu, tam kde to sklon a kvalita komunikace umožní. To se týká hlavně opravené třídy Míru, kde je rovné dláždění, Pernštýnské náměstí má kvůli nerovné dlažbě výjimku.

Úředníkům ale vadí také ploty nebo ohrazení velkými květináči, nelíbí se jim reklamní tabule nebo barevné slunečníky s logy pivovarů. Ty by měly mít světlou barvu, nejlépe bílou, světle béžovou, nebo světlý odstín fasády domu s logem jen v barvě o stupeň tmavší nebo světlejší.


Sezóna zahrádek v Pardubicích začíná 1. dubna. Nové podmínky se k některým provozovatelům restaurací dostaly v průběhu března, a tak mají obavy, že na ně nestihnou zareagovat.
Otevírací doba předzahrádek zůstává omezená 22. hodinou, na Pernštýnském náměstí a třídě Míru mohou být otevřené do půlnoci.

Restauratéři se obávají, že pokud jim jejich smluvní pivovary nevyjdou vstříc a nedodají světlé deštníky, nestihnou se na sezónu připravit. Jejich výroba totiž bude trvat i několik týdnů. A také jsou to výdaje navíc. Jeden slunečník stojí zhruba 10 tisíc korun. Navíc není nesmrtelný, slunce, vítr a déšť způsobí své. Za dva nebo tři roky je musí hostinští vyměnit, pokud je dřív nezničí opilý návštěvník.

Město chce nová pravidla uplatňovat postupně tak, jak budou jednotlivým restauratérům končit povolení k provozování předzahrádek. Letos se nová pravidla dotknou hlavně třídy Míru, kde už všechna povolení skončila, a některých hospod na Pernštýnském náměstí.

Nové podmínky pro provozování předzahrádek v Pardubicích

Městský obvod I loni vydal 38 povolení k provozování letních teras a úředníci letos očekávají, že jich bude zhruba stejně. Povolení vydávají na rok, tři nebo i pět let podle toho, jaké problémy s restauratéry kvůli zahrádkám řešili. Nejčastěji to je porušování nočního klidu a neplacení poplatků za využívání veřejného prostranství. Platí se 300 Kč měsíčně za každých 5 metrů čtverečních.

I letos pak letní předzahrádky budou končit na třídě Míru a Pernštýnském náměstí do půlnoci, v ostatních částech města do 22 hodin.

Předzahrádka
Nová pravidla pro předzahrádky:

Velikost a umístění předzahrádek by měly být vždy odvozeny z celkového kontextu místa a neměly by být určovány pouze komerčním zájmem provozu. Nevhodné je ohrazování či vyvyšování na podia, neboť je tím omezena přístupnost a celkový rozměr předzahrádky se tím zpravidla zvětší na úkor prostoru pro pěší.

  • musí respektovat okolní architekturu

  • tam, kde to kvalita dlažby umožňuje, musí být předzahrádka bez podesty

  • boční a čelní stěny předzahrádky mají zůstat volné, nemají tvořit kompaktní zábranu

  • nepřípustné jsou velkoformátové markýzy, barevné a reklamní slunečníky

  • zakázaný je také obyčejný plastový nábytek, přednost má dřevo, kov nebo ratan

autor: ZAL
Spustit audio