Dnes mohli lidé pozorovat přechod Venuše přes Slunce, znovu bude za 105 let

6. červen 2012

Jeden z nejvzácnějších astronomických jevů jsme mohli vidět na obloze dnes ráno. Planeta Venuše přecházela přes Slunce. Tento úkaz je podobný zatmění Slunce Měsícem, ale tím, jak je Venuše daleko od Země, vypadala jako malá piha.

V Pardubicích byly ideální podmínky pro pozorování a na nedaleké Kunětické hoře se sešly čtyři desítky lidí. K pozorování se přidala i kolegyně Iveta Záleská.

„Zhruba hodinu před východem Slunce, kolem čtvrté hodiny ranní, přijíždím na Kunětickou horu vyzbrojena horkým čajem a teplým kabátem. Je to jediný vyvýšený bod v širokém okolí, a tak je ideální pro pozorování. Na místě ale nejsem zdaleka první,“ popisuje situaci redaktorka České rozhlasu Pardubice Iveta Záleská.

„Tak já jsem přijel už před půlnocí, protože jsem měl takový smělý plán, že těsně před instalací se podívám internet, jak úkaz začal, protože ten začal z našeho území pod obzorem jenom pár minut po půlnoci. Přibližně od půl jedné jsem tady začal instalovat postupně všech pět dalekohledů, které tady vidíte. Každý dalekohled je na něco jiného,“ směle mi říká Petr Horálek z České astronomické společnosti.

Postupně se na Kuňku sjíždí další nadšenci, kteří vybalují dalekohledy se speciálními filtry, fotoaparáty, leští svářečská skla pro bezpečné pozorování. Pět minut před očekávaným východem Slunce je počasí jako na objednávku.

„Situace řekl bych je téměř ideální. Ideální by byla, kdyby nebyl žádný obláček, ale zase by to nebylo tak hezké na oko. Myslím, že netrpělivost je velká, protože očekáváme ten úkaz přímo s východem sluníčka a chceme vyfotit tu Venuši v podobě, kdy Slunce bude v pod obzorem. Nejhezčí fotky vzniknou je pár málo vteřin, co se Slunce ukáže,“ dodává Horálek.

Jsou 4:55 a vypadá to, že každým okamžikem by mělo Slunce nad obzor vyjít, vyhoupnout se. Všechny páry očí se upírají nad obzor na vystupující sluneční kotouč, na kterém je patrná malá piha - Venuše.

Iveta Záleská se ptala lidí, kteří se přijeli podívat na přechod Venuše, jak se jim úkaz libí.

Čekání na přechod Venuše přes Sluncei

„Přijela jsem, protože jsem to ráno slyšela v rozhlase. Jela jsem na Duklu, ale obrátila jsem se směr na Kunětickou horu. Jsem nadšená. Toto je super," nadšeně povídá paní Alena.

Studenta Honzu na Kunětickou horu přivezli rodiče, které nemusel dlouho přesvědčovat. „Když jsem ji řekl, že to budu úkaz, který uvidí možná moji potomci znovu zase 105 let, tak nebyla diskuze. Navíc školu nezmeškán, protože to skončí dřív, než bych normálně vstával.“

Venuše se při své pouti přes Slunce ještě jednou předvede. Pomalu se totiž blíží k okraji kotouče.

„Jde o ten nejefektnější okamžik úkazu, protože jak se Venuše dostane do blízkosti toho vnitřního okraje Slunce, tak se začne projevovat to, že ona má atmosféru. Slunce svítí nějakým směrem a jak se Venuše přibližuje k okraji, tak svítí i skrz atmosféru a atmosféra láme světlo. Ve chvíli, kdy se toto stane, tak světlo přes atmosféru nejde přímo do očí a trošku se to oslabí. V tom místě vznikne most a tomu se říká kapkovitý efekt. Není vidět jenom kouteček Venuše, ale trochu je vidět, jakoby byla protažena až k okraji,“ říká Horálek.

Zhruba 5 minut před sedmou hodinou Venuše opouští sluneční kotouč na dalších 105 a půl let.

autoři: ZAL , KAL
Spustit audio