Dnes už se téměř nedá sehnat. Louku u pardubického zámku posekali koně s historickou sekačkou

27. červen 2023 09:50

Služby města Pardubic se rozhodly nechat posekat podzámeckou louku za pomoci koní. Je to tradiční způsob, který je šetrnější k přírodě. Dnes ale vůbec není snadné najít někoho, kdo koňskou sekačku umí používat. Už se totiž nevyrábějí, takže sekáč přijel se strojem starým přibližně 80 let.

„Jednak je to šetrné k přírodě, koně při sekání narušují zem, semínka bylin mají možnost snadněji vzklíčit. Myslím si, že je to atraktivní a mohla by se z toho stát tradice a zpestření pro obyvatele,“ řekl Vlastislav Šanda ze Služeb města Pardubice.

Sekáč Josef Hradec kosí louku pod pardubickým zámkem s historickou koňskou sekačkou

Na sekání trávy se využívá pracovní plemeno český norik, v zápřahu byla dvojice koní. Statní koně pracují v lese, na poli či tahají povozy. Dnes se vydali se svým majitelem posekat louku v Pardubicích, která menšímu člověku dosahovala zhruba po pás. „Práce s koňskou sekačkou není hračka. Ona se louka obecně seká špatně, nesmí být moc hustá a přerostlá,“ řekl Josef Hradec z Hřebčína mezi lesy, které působí v Horním Jelení na Pardubicku, který je několikanásobný mistr orby, reprezentuje Česko také na Slovensku.

Návrat do minulosti

Sekačka, kterou Hradec používá, je ještě původní, stará desítky let a stále funkční. „Člověk se vrací do minulosti. V 50. letech to bylo normální, koně a krávy sekaly trávu. Jak přišly nové traktory, tak to úplně vymizelo. Dneska sehnat sekačku za koně skoro možné není, je to zlikvidované,“ řekl Patrik Šandor z hřebčína.

Zámecký biotop vznikl při revitalizaci Tyršových sadů v roce 2015. Je tam vodní tok a několik mostků. Stal se zarostlou loukou bez vnějšího zásahu, je tam možné chodit jen po cestách. Služby města místo sekají dvakrát ročně.

autoři: Drahomíra Bačkorová , Honza Ptáček | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související