Dnešní medicína změří zrak s přesností na 0,125 dioptrie

19. říjen 2017

Dříve bylo běžné měřit dioptrie tzv. na půlky. Dnes se vyrábějí čočky s přesností na čtvrt dioptrie a nejnovější přístroje na měření zraku jsou ještě preciznější. Umění měření je ale jedna věc, a chuť podstoupit oční vyšetření věc druhá.

Preventivní vyšetření očí by si měl každý hlídat. „Ve věku do třiceti až čtyřiceti let stačí prohlídky po třech letech. Po čtyřicítce už je vhodné objednat se u očního lékaře jednou ročně. Kolem 45. roku se začíná lidský zrak prudce zhoršovat. Přichází vetchozrakost. A narůstají další onemocnění, jako například šedý a zelený zákal a onemocnění očního pozadí,“ říká oční lékař Vladimír Korda.

Preventivní prohlídka trvá v průměru dvacet až třicet minut. Lékař změří pacientovi nejen dioptrie, ale také oční tlak, zkontroluje zorné pole, oční pozadí, zrakový nerv. Tato vyšetření díky moderním přístrojům velmi dobře rozpoznají začínající onemocnění. V současné době už pacient nemusí v ordinaci očního lékaře přecházet od přístroje k přístroji. Ty moderní jsou sjednocené do jednoho a pro klienta je to mnohem pohodlnější.

Multifokální brýle

Kolem 45. roku věku se zrak začíná zhoršovat skoro každému. I lidé, kteří nosí dlouhá léta brýle na dálku, začínají v tomto věku pociťovat problém se čtením na blízko. Řeší dilema, jestli podstoupit operaci nebo stále střídat brýle podle toho, na co zrovna koukají.

Jednodušší variantou mohou být multifokální brýle. „V těchto brýlích máte několik dioptrií. V horní části mají skla nižší hodnotu dioptrií a směrem dolů se hodnota zvyšuje. Díváte se do dálky přes horní část, při práci v kanceláři přes prostřední část skla, a dolní třetinu brýlí využíváte na čtení drobného textu. Lehce zakláníte a předkláníte hlavu, a tím si vybíráte ten úhel pohledu, který vám nejvíce vyhovuje,“ vysvětluje funkci multifokálních brýlí oční lékař Vladimír Korda.

Ne každému ale tento typ brýlí vyhovuje. Je to otázka času a tréninku. Cena skel se pohybuje od dvou do sedmi tisíc. Záleží na kvalitě skel.

autor: jsl
Spustit audio