Do bývalého lihovaru v Pardubicích se zakously bagry. Místo něj vznikne multifunkční centrum

18. červenec 2019

Bezplatné parkování v Pardubicích v areálu bývalého lihovaru skončilo 27. května a areál předalo město firmě Redstone Real Estate, která chce na místě vybudovat moderní multifunkční centrum.  

Po předání areálu začala společnost Ridera vyklízet budovy a odstraňovat jednotlivé části, tedy odstrojování budov. Nyní nastává fáze demolice staveb, podle předpokladu bude hlavní budova lihovaru stržena okolo 1. srpna.

Těžká technika začne budovu bourat postupně od horní části a v průběhu demolic se budou v areálu používat kropící děla, aby se eliminovala prašnost.

Od pondělí do soboty

Demoliční práce jsou povoleny od pondělí do soboty od 6 hodin ranních do 18 hodin, v neděli je zákaz bourání, především z důvodu hluku.

„Všechny materiály necháváme na hromadách, kde dochází ke třídění materiálu. Jakmile bude vše připraveno, materiál se naloží do nákladních automobilů a začne se z místa vyvážet. Nebezpečný odpad budeme vyvážet dle legislativních pokynů. Suť na místě přeměníme na frakci a ta půjde k dalšímu využití jako výrobek z recyklačního zařízení“, dodal za firmu Ridera Robin Brabec.

Hlavní budova lihovaru se zbourá na začátku srpna

Projektová manažerka firmy Redstone Real Estate Naďa Medunová v minulosti naznačila, že u nového centra bude možnost parkovat. „V rámci revitalizace celého území hodláme vytvořit moderní a nadčasový veřejný prostor, jehož součástí budou i nezbytné parkovací plochy. Rozsah parkovacích míst bude upřesněn až v rámci územního řízení.“

Autobusové nádraží se zatím bourat nebude. V provozu zůstane minimálně do konce roku 2020.

autor: sov | zdroj: Redstone Real Estate
Spustit audio

Související