Do bývalého ústavu v Králíkách se možná nastěhují vězni

9. září 2016

V Králíkách visí ve vzduchu další možný spor ohledně využití areálu bývalého výchovného ústavu. Zatímco dřívější plán udělat z něj azylové zařízení místní odmítli, ve hře je teď varianta nová - vybudovat z něj vězení.

Vysocí představitelé ministerstva spravedlnosti a vězeňské služby o tom ve čtvrtek informovali králickou radnici. Ta jejich návrh zatím zvažuje, ale konečné slovo chce dát občanům.

Areál bývalého výchovného zařízení je ve vlastnictví státu, protože chystaný bezúplatný převod na město se stále neuskutečnil. Podle vězeňské služby jde o budovu, která by vyhovovala nárokům na vybudování věznice s mírnější ostrahou a mělo by jít o ženskou věznici. Odpykávat trest by tam měly odsouzené, které spáchaly lehčí delikty.

Z ústavu může být věznice pro ženy

V plánu je i to, že by šlo převážně ženy s bydlištěm na území Pardubického kraje, což umožnuje nová koncepce vězeňství. Vězeňská služba navíc argumentuje ekonomickým přínosem pro město a vytvořením nových pracovních míst.

Včerejší jednání s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) a šéfem Vězeňské služby Petrem Dohnalem trvalo zhruba dvě hodiny, nezávislá starostka Jana Ponocná dnes řekla, že informace vstřebává a nechce dělat ukvapené závěry, ale s návrhem zatím zásadní problém nemá a přijde jí jako možné řešení, jak s areálem někdejšího ústavu naložit.

Čtěte také

Rozhodující podle ní bude až to, jak sek věci vyjádří obyvatelé města, příležitost budou mít 25 září, kdy se v Králíkách uskuteční veřejné projednávání. Zúčastnit se ho mají jak zástupci radnice, tak i vězeňské služby a Pardubického kraje.

Výchovný ústav Králíky
autor: wol
Spustit audio