Do maštale se vrátili koně. Řehtají pod kapotou

17. listopad 2018

Největší hasičské muzeum v našem kraji najdete v Kočí. Rychle se rozrůstá a o návštěvníky rozhodně nemá nouzi. Nezavírá totiž ani v zimě.  

Obec Kočí je malá vesnička poblíž v Chrudimi. Nejvíce ji proslavil tamní gotický kostel s dřevěnou zvonicí. V centru obce ale mají ještě o pár set let mladší turistickou atrakci. Hasičské muzeum Kočí vítá návštěvníky tři roky a u jeho zrodu byl profesionální i dobrovolný hasič Jakub Morávek.

„S kamarády jsme muzeum založili vlastně už v roce 2002, ale teprve před těmi třemi lety se nám podařilo sehnat výstavní prostory, velkou stodolu u hlavní silnice. Hasičská technika a celá muzejní sbírka se nám ale tak rozrostla, že stodola přestává stačit. V letošním roce jsme proto opravili i historickou maštal, kam jsme umístili naše dobově nejstarší exponáty,“ vysvětluje Jakub Morávek. 

Od koňky až po největší cisternu 

Bývalá koňská stáj z počátku 20. století, s původními kamennými žlaby, je zajímavá sama o sobě. Historické technice to v maštali opravdu sluší. „Nechybí tu koňská hasičská stříkačka, což je náš nejstarší exponát z roku 1881. Přivezli jsme ji z Tišnova a postupně ji renovujeme. Návštěvníci si tu mohou prohlédnout také dvoukolovou Smékalovu stříkačku z roku 1936 anebo přenosnou stříkačku PS Flader z roku 1934,“ dodává zakladatel muzea.

V expozici si můžete prohlédnout, jak se vyvíjely zásahové obleky hasičů a také jejich uniformy

V hlavní expozici, na výstavní ploše o více než 500 m2, uvidíte velké množství zásahových vozidel. „Máme tu auta, která přestala hasičům sloužit už před 80 lety, ale také vozy, které zasahovaly ještě nedávno,“ upřesňuje Jakub Morávek. „K magnetům naší kolekce určitě patří otevřené zásahové vozidlo Tatra 30 z roku 1928. Sloužilo hasičům v Lesné u Znojma. Ostatně, ti se tu nedávno byli podívat, jak se o Tatru staráme,“ směje se Morávek. 

Hasičské muzeum v Kočí se může pochlubit i největší cisternou v Pardubickém kraji. V expozici zůstane v zaslouženém důchodu. „Cisternu Mercedes Benz o obsahu 11 000 litrů jsme přivezli do muzea letos v dubnu. Sloužila hasičům ve středočeských Štěchovicích,“ dodává Jakub Morávek. „Našim nejnovějším kouskem je ale rumunský terénní vůz ARO 24, který nám dali hasiči s Vestce u Prahy.“

Expozice muzea se v posledních měsících rozrostla také o několik kusů výškové techniky. „Jak funguje takový dvoukolový žebřík DZ 18, lidé znají třeba díky známému filmu Marie Poledňákové Jak dostat tatínka do polepšovny. Hasiči podobné žebříky dříve opravdu používali, ale dnes je už vidíme většinou jen u technických služeb. Ten, který jsme do muzea dostali od firmy Tereos TTD, a.s., sloužil v chrudimském lihovaru od roku 1972,“ přibližuje vedoucí muzea.

Do muzea i v zimě

V Hasičském muzeu Kočí si můžete prohlédnout nejen hasičskou techniku, ale také kolekci historických přileb, seker nebo uniforem. „O naše muzeum mají lidé zájem, snažíme se, aby každý exponát doprovázel také jeho příběh. Proto u vystavených vozidel nechybí informace o tom, komu auta původně patřila nebo u jakých výjimečných událostí zasahovala.“

Pohled do expozice zásahových vozidel

„Snažíme se o to, abychom ukázali techniku, která pochází z našeho regionu, i když některé exponáty máme dovezené ze zahraničí,“ dodává Jakub Morávek. „Jsme rádi, že nám hasičské sbory po celé republice svoji techniku nabízejí. V budoucnu chceme muzeum dále rozšiřovat. Otevíráme po telefonické domluvě, a to během celého roku.

autor: BRA
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.