Do Pardubic dorazily poslední dva nové armádní vrtulníky Venom

13. červen 2024 06:50, aktualizováno

Do České republiky dnes ráno dorazily poslední dva vrtulníky systému H1 pro 22. základnu vrtulníkového letectva Náměšť nad Oslavou. Česká armáda tak bude mít všech 12 vrtulníků systému pořízených na základě mezivládní smlouvy z roku 2019.

Kvůli opravě dráhy náměšťského letiště přistál nákladní letoun C-17 Globemaster s dvěma vrtulníky UH-1Y Venom na palubě nejprve na Letišti v Pardubicích. Přílet se očekával před 9. hodinou, ale letoun nakonec přistál o hodinu dříve. Po kompletaci obou strojů, která by neměla trvat déle než týden, se vrtulníky přesunou na základnu v Náměšti nad Oslavou.

Dvanáct amerických vrtulníků, osm Venomů a čtyři stroje AH-1Z Viper, nahradí ruské Mi-24V/35. ČR je koupila za 14,6 miliardy korun bez DPH. Nákup schválilo ministerstvo obrany v listopadu 2019 a dohodu podepsal bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Loni Česko dostalo šest vrtulníků systému H-1, z toho čtyři AH-1Z Viper a dva UH-1Y Venom. Další dva stroje dorazily do republiky letos v lednu, devátý a desátý vrtulník má základna od března.

Víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom
autoři: Ondřej Wolf , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související