Horní Ředice jsou Vesnicí roku Pardubického kraje

21. červen 2024 08:24

Vítězem soutěže Vesnice roku 2024 v Pardubickém kraji se staly Horní Ředice na Pardubicku. Do krajského kola se přihlásilo 19 obcí. Kromě hlavní ceny byly rozdány také stuhy za společenský život, činnost mládeže či péči o zeleň.

„Do všech krajských kol se přihlásilo 196 obcí. Pevně věřím, že tento počet bude v dalších letech jen růst, protože se obce mají opravdu čím pochlubit. Příklady vítězů posledních let mohou přitáhnout do soutěže další, a proto jsem rád, že se pořádají také semináře, které mají vysvětlit význam soutěže. Abychom ještě více podpořili zájem, tak poskytujeme vítězné obci dotaci na libovolnou aktivitu ve výši jednoho milionu korun z krajského rozpočtu. To může být především pro malé obce velmi výrazná finanční pomoc,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Čtěte také

Důvody výběru Horních Ředic popsal radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil: „Odborná komise krajského kola Vesnice roku se shodla na tom, že v Horních Ředicích se potkává celá řada aktivit jak samosprávy, tak místních spolků. Jsou zde dlouhodobě a pečlivě udržovaná veřejná prostranství včetně zeleně po celé obci. Místní spolky, jako fotbalový klub, tenisový klub, myslivecký spolek Babinec a Hornoředické ochotnické divadlo, se aktivně podílejí na mnoha kulturních a společenských akcích, čímž přispívají k bohatému společenskému životu obce."

Podle Krčila je toto ocenění výsledkem dlouhodobého rozvoje a podpory společenských a sportovních aktivit v obci. Významným počinem je také nová mateřská škola za 25 milionů korun z vlastních prostředků v pasivním energetickém standardu. Významná je také  záchrana a přemístění kapličky u silnice I/36 z roku 1836, na což jsme poskytli obci dotaci z krajského rozpočtu.

Vraclav, Křenov, Příluka, Prosetín a Červená Voda

Kromě vítěze v hlavní kategorii bylo rozhodnuto také o vítězích v pěti dalších oblastech. Modrou stuhu za společenský život získala obec Vraclav, bílou stuhu za činnost mládeže obec Křenov, zelenou stuhu za péči o zeleň, krajinu, veřejná prostranství a životní prostředí obec Příluka, oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu obec Červená Voda a fialovou stuhu za inovativní řešení obec Prosetín. 

autor: KAL | zdroj: Pardubický kraj
Spustit audio

Související