Do pardubického zámku se nastěhují Pernštejnové. Dostanou i světelnou mapu v podlaze

10. květen 2019 11:20

Na pardubickém zámku chystají novou expozici, která bude vyprávět příběh pernštejnského rodu. Památku koupil před sto lety Muzejní spolek a zachránil ji tak od úplné devastace. Zásadní rekonstrukce přišla ale až v devadesátých letech minulého století, kdy zámecké prostory sloužily hlavně muzejním účelům, teď se zámek může posunout na další úroveň.

Autory expozice jsou architekt Petr Všetečka a historik Petr Vorel. „Bude tam zdůrazněno to, že Pernštejnové zámek postavili a zcela exkluzivně vyzdobili tak, aby si vytvořili nějaké reprezentativní prostředí pro rodinu, která hrála zcela dominantní roli v české politice, ekonomice a kultuře a všech aspektech tehdejší doby,“ říká Vorel.

Velký sloupový sál s podobiznami Pernštejnů

Návštěvníci budou procházet několika sály, ve velkém gotickém sále bude například v podlaze světelná mapa panství, na stěnách pak rodová historie, další informace doplní skleněné tabule. Architekt Petr Všetečka se snažil dostat do zámeckých prostor hodně světla. „Aby se tak stalo, tak se řada těch existujících expozic musela posunout jinam, do hospodářských budov a pro Pernštejnskou expozici jsme si vytvořili místnosti s denním světlem.“

Prohlídka začíná v přízemí a přes rytířské sály v 1. patře, přes sloupové sály se dostanete až na valy. Příběh Pernštejnů bude vyprávěn v několika vrstvách.

„Chceme vysvětlit, proč jsou ty malby v rytířských sálech tak důležité a necháme vytvořit jejich rekonstrukci. Lidi uvidí obrazy, kde budou malby úplné i s doplněnými částmi, které tam dneska na stěnách vidět nejsou a bude k tomu doprovod textový a audiovizuální, který vysvětlí evropský kontext maleb a jejich význam,“ říká architekt Petr Všetečka.

Návštěvník se ale také dozví o systému opevnění a obranné strategii zámecké pevnosti. Prohlídka bude končit v pernštejnské zbrojnici. Prohlídky budou bez průvodce, každý si expozice může procházet svým tempem. Historik Petr Vorel to bere jako výhodu. „Určitě to výhoda je a já sám ji oceňuji, když nejsem veden průvodcem, který někdy říká úplné nesmysly. Tady je důraz položen na samostatnost návštěvníka.“

Novou expozici zpřístupní Východočeské muzeum v roce 2021.

Spustit audio

Související