Pardubický zámek se na příští dva roky změní na staveniště

25. březen 2019 11:00

Na pardubickém zámku se usídlili stavbaři. Národní kulturní památka projde v příštích dvou letech zásadní proměnou. Bude totiž ještě více připomínat sídlo šlechtického rodu Pernštejnů.

Hejtmanství, které má národní kulturní památku na starost, ji chce upravit tak, aby ještě víc připomínala sídlo šlechtického rodu Pernštejnů. Zámek si tak přebrala stavební firma a začala s přestavbou hospodářských budov.

Stavbaři se v současné době pohybují v hospodářských budovách na prvním zámeckém nádvoří. V prostorách, kde sídlili restaurátoři, konzervátoři a historici, vzniknou nové výstavní sály. Ten největší se rozšíří až do zadní části směrem k valům.

Rekonstrukce pardubického zámku

Změní se i suterén, kde dřív byla truhlárna, tam v budoucnu najdeme Pernštejnskou zbrojnici. A co nejdříve se také stavbaři přesunou do samotného zámeckého paláce. Proto jsou také od dneška uzavřené renesanční rytířské sály a také kaple Tří králů. 

Pro návštěvníky zůstanou i nadále otevřené expozice historie Pardubic, archeologie a české sklářské tvorby. Muzejníci ale připravují i další akce, ať už jsou to prohlídky krytu civilní obrany, nebo festivaly Pernštejnlove a Zámkohraní.

Na návštěvu na staveniště

Návštěvníci se v následujících měsících budou pohybovat v podstatě po staveništi. Stavbaři ale všechno vyznačí a místa, která by mohla být nebezpečná, patřičně zabezpečí. Nicméně pokud se na zámek vypravíte, na pokladně si koupíte vstupenku, a potom vyčkáte u brány na průvodce, který vás doprovodí do vybrané expozice.

Stavební část prací potrvá zhruba dva roky a na ni pak bude navazovat tvorba stálé expozice a další plánované projekty na zámku.

Spustit audio

Související