Do Svitav se vrátil ředitel tamního muzea za svými kořeny

28. září 2023

Napsal řadu studií a knihy o vědě a technice, historii cukrovarnictví nebo ČKD. Působil na vedoucí pozici Národního technického muzea v Praze. A už tři roky je Hynek Stříteský ředitelem Muzea a galerie ve Svitavách.

Když se řekne Muzeum a galerie ve Svitavách, většině těch, kdo ho znají, se vybaví prací technika, svitavský rodák Oskar Schindler nebo betlém. Ty první dvě témata jsou dvěma stálými expozicemi. Unikátní svitavský mechanický betlém, který je jeden z nejdelších v ČR, pak zdobí výstavní místnost v období Vánoc. Loni ho návštěvníci viděli poprvé zcela dokončený. Když se ale Hynek Stříteský před třeli lety stal ředitelem této instituce, měl a stále má ještě spoustu dalších zajímavých plánů.

Muzeum mechanických betlémů

„Plánů tu máme určitě alespoň na třicet let,“ říká s úsměvem Hynek Stříteský. Připomíná tím dobu, po kterou působila v této instituci předchozí ředitelka Blanka Čuhelová, která je nejen ve městě a v odborných kruzích stále velkým pojmem. Největší výzva se právě týká mechanického betléma.

Ředitel Muzea a galerie ve Svitavách Hynek Stříteský

Pro něj ve Svitavách vymysleli důstojné umístění, stálou expozici. Má být totiž hlavním exponátem zcela nového muzea mechanických betlémů. To plánují ve Svitavách otevřít v roce 2027.  Hynek Stříteský má ale i nové představy týkající se stávajících výstavních prostor. Chtěl by je zmodernizovat, vybavit nejmodernější multimediální technologií. Také ale především vnímá tamní muzeum a galerii jako živoucí komunitní prostor, místo setkávání.

Práce ředitele této instituce je pro Hynka Stříteského ještě něčím navíc než jen profesí nebo posláním. Stala se mu, jak sám říká, vlastně možností návratu ke kořenům.  Hynek Stříteský studoval Karlovu univerzitu a pak pracoval dlouhá léta v Praze, v Národním technickém muzeu. Pochází ale z Ostrého Kamene u Svitav. A když se objevila tato pracovní nabídka, s manželkou, která pochází také z tohoto kraje, dlouho neváhali. Svitavy má rád nejen proto, že je toho jeho rodiště, ale i v souvislosti s jeho vzděláním historika. Ve městě je jedno z velkých témat obnovování historické paměti, jeho německé minulosti. A s tím také souzní.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.