Svitavské muzeum má po třiceti letech nového šéfa. Co má za lubem?

17. srpen 2020

Práci své předchůdkyně si nemůže vynachválit. Hynek Stříteský přebírá podle svých slov skvěle fungující instituci. Bývalá ředitelka Blanka Čuhelová navíc do penze odchází jenom částečně a novému vedení pomáhá.

„Byli jsme a zůstáváme v kontaktu. Nedokážu si představit, že by Blanka úplně vyklidila pole. Předání zkušeností a kontaktů je nesmírně důležité. Jsem rád, že mě Blanka podporuje. V muzeu nadále zůstává na zkrácený úvazek. Bude pokračovat v rekonstrukci svitavského betlému a v přípravách na jeho představení veřejnosti,“ říká nastupující ředitel.

Opatrné změny

Podle Stříteského představuje svitavské muzeum moderní instituci odpovídající světovým muzejnickým trendům. „Vedle paměťové a sbírkotvorné činnosti zůstává místem, kde se můžou setkávat lidé. Chodí na výstavy, ale i na řadu workshopů, koncerty, prezentaci lidových zvyků během Velikonoc a Vánoc. Se mnou určitě nepřichází žádná revoluce. Primárně bych rád udržel současný směr, změny budou spíš drobného charakteru.“

Čtěte také

Jedna z expozic se věnuje Oskaru Schindlerovi, což byl svitavský rodák. Díky filmu Schindlerův seznam tak často přijíždějí i zahraniční návštěvníci. „Zatím mají k dispozici jenom tištěné průvodce. Bylo by fajn, kdyby bylo k dispozici audio, pochopitelně přístupné zároveň českým turistům. Chtěl bych navázat třeba i kontakt s profesionály na sociální sítě a marketing. Propagaci bych chtěl dělat systematičtěji.“

Hynek Stříteský ze Svitavska pochází. Absolvoval místní gymnázium. Následně dlouhé roky působil v Národním technickém muzeu v Praze. Tam se podílel na projektu ke stému výročí založení Československa Made in Czechoslovakia. Mezi jeho výstupy patřil i takzvaný Prezidentský vlak, což byla souprava složená mimo jiné ze tří prezidentských salónních vozů.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.