Do zaniklých dolů v Lukavici by se zase mohli vrátit lidé. Už ne horníci, ale turisté

4. únor 2020 10:15

Do dolů v Lukavici na Chrudimsku víc než půlstoletí nevkročila ani noha. Mohlo by se to ale změnit. V obci se totiž rodí nápad zpřístupnit zaniklé šachty pro turisty. Má to ale několik podmínek.

V Lukavici byly velmi významné pyritové doly a také chemická továrna. Těžba je v obci doložená už v roce 1609. Podnik byl ve své době největší v celé habsburské monarchii. Postupně ale upadal a práce v dolech se zastavila na konci 19. století. Od té doby jsou šachty zčásti zavalené a zatopené a nikdo v nich nebyl.

Až na jednu výjimku v padesátých letech, jak prozradil geolog Daniel Smutek: „Je to velmi hluboká jáma, která se znovu otevřela v 50. letech minulého století. Bartolomějská šachta je přímo naproti hospodě. Teď je tam takový velký dekl z betonu, a ten kdyby se odstranil a člověk skočil, tak spadne do prostoru, kde původně byla šachta.“

Jestli bude možné do podzemí pustit návštěvníky, zatím není jasné. Horníci se v Lukavici dostali hodně hluboko – až 200 metrů pod zem. Podle lukavického starosty Miloslava Stehna musí být prvním krokem průzkum, aby bylo jasné, kam šachty vedou, případně jaké úpravy nebo zajištění potřebují. Obec se tak bude snažit získat peníze na provedení sond a prohledání podzemí.

Rozkreslený postup těžby v Lukavici

V Lukavici ještě pořád pokračuje velká sanace bývalých důlních hald. Vyčištění oblasti bude stát skoro 120 milionů korun a hlavní práce by měly skončit letos. Pak by mohl přijít na řadu průzkum štol, a pokud dopadne dobře, mají následovat další přípravné kroky k nové turistické atrakci.

Související