Do zničené trafostanice se stěhují strážní andělé

27. leden 2015

Svoji kapli mají stovky obcí v republice. Deblov na Chrudimsku se ale bude chlubit tím, že jejich kapličkou kdysi protékaly tisíce voltů.

Zchátralá nefunkční trafostanice moc parády nedělá. Jedna možnost ji byla zbourat. Soused přes silnici, který se na oprýskanou kostku kouká z okna, ale obecní úřad nasměroval jiným směrem. Z trafostanice bude kaple.

Přípravy se táhnou už nejméně čtyři roky. Architektonický návrh, stavební povolení, elektrická přípojka – tohle všechno už stalo spoustu času a také zhruba sto tisíc korun. Stavbu neplatí obec, ale lidé, kteří v ní žijí. A také ti, kterým se nápad vybudovat novou kapli líbí. Veřejná sbírka zatím vynesla více než dvě stě tisíc korun. Na zahájení prací to stačí, celkové náklady ale budou podle úsporné varianty dvojnásobek, podle velkorysejší čtyřnásobek této částky.

Bývalá trafostanice v Deblově se změní na kapličku

Mladoňovice, pod které Deblov spadá, už mají posvěcený základní kámen i rezervovaný zvon do zvonice. Kaple bude zasvěcená strážným andělům – nejen v užším církevním pojetí, ale i v tom běžném každodenním.

„Strážní andělé mohou být třeba i naši rodiče, kamarádi nebo děti. Je to přesah i do ateistického prostředí,“ vysvětluje starostka Mladoňovic Ivana Blehová (Sdružení nezávislých kandidátů). U kaple se tak může zastavit každý, kdo půjde kolem.

Na přeměnu trafostanice budou potřeba kromě dobré vůle i peníze

„Rozhodla jsem se pro formu veřejné sbírky. Je to na blahovůli těch lidí, kteří jsou příznivci, místní obyvatelé, přátelé, že se rozhodnou a řeknou, že přispějí. Na ty papíry prasklo, lidově řečeno, 100 tisíc korun a na tu realizaci máme momentálně 130 tisíc na účtu plus ještě máme z mikroregionu přislíbeno dalších 70 tisíc. Myslím si, že v tento moment můžu říct, že už máme na stavbu kapličky 200 tisíc korun. To není málo,“ dodává starostka Blehová.

Stavební práce začnou na jaře. Termín dokončení mají v rukou dárci, kteří na proměnu trafostanice přispívají.

Model kapličky v Deblově
autor: kop
Spustit audio