Dokonalý čich pomáhá psím záchranářům najít ohrožené lidi

22. duben 2015

V našem kraji jsou jen čtyři psi, kteří zvládli velmi náročnou zkoušku a dokážou vystopovat člověka v sutinách, v lese, ve vodě nebo ve sněhu. Získali atest Ministerstva vnitra České republiky.

Dva z nich – gordonsetr Roxi a labrador Max přiběhli do studia, očichali mikrofony, zavrtěli ocasy a zalehli. Jejich psovodi – policistka Lucie Čiperová a hasič David Hynek měli jinou úlohu. Popovídat si o svém koníčku a vysvětlit základní zásady záchranařiny.

Organizace, která sdružuje záchranné kynology v našem kraji, se jmenuje Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje a vznikla v roce 2000.

Připravuje psovody a jejich psy pro záchranu lidských životů. V kolektivu je asi 30 psovodů, kteří mají chuť, trpělivost a čas věnovat se svým psům tak, aby společně mohli pomáhat lidem v nouzi. Vyznávají motivační metody výcviku, to znamená, že upřednostňují odměny a pochvaly před tresty. Každý vážný zájemce, který má doma čtyřnohého kamaráda a chce se věnovat záchranné kynologii, je vítán.

Přestože technický pokrok jde velmi rychle dopředu, čichové schopnosti psů zůstávají nepřekonané a při záchranných akcích se bez nich lidé neobejdou ani dnes. Podstatou je naučit psa dokonale využívat jeho výjimečný dar - čich. Pes je tak užitečný v situacích, jejichž zvládnutí je za hranicí lidských možností.

Záchranná kynologie zahrnuje pět základních směrů výcviku:

  • vyhledání osob v sutinách (záchranné akce)

  • vyhledání pohřešovaných osob v terénu (pátrací akce)

  • stopování

  • vodní práce (vyhledání utonulých osob)

  • lavinové práce

Pro nasazení do pátracích nebo záchranných akcí jsou podle zákona o Integrovaném záchranném systému ČR předurčeni pouze psovodi s atestem Ministerstva vnitra ČR. Vhodné je téměř každé plemeno, voříšky nevyjímaje. Některá plemena se velmi dobře motivují pamlskem, pro který jsou schopni udělat i kotrmelec, jak nám řekl psovod a hasič v jedné osobě David Hynek.

Labradorský retrívr

Te to plemeno psů původem z Newfoundlandu. Angličtí lovci ho přivezli do Velké Británie a tam labradory také vyšlechtili. Patří do skupiny retrívrů.

Přestože se ve vrzích objevovala i žlutá a hnědá štěňata, byli stále upřednostňováni černí psi. To se změnilo až po první světové válce, kdy se začali vystavovat i žlutí psi, a později i hnědí.

Psí záchranáři -  policistka Lucie Čiperová s Roxi a hasič David Hynek s Maxem

Labradorský retrívr má velmi milou a přátelskou povahu, je bystrý a oddaný svému pánovi. Velice dobře se cvičí, rád pracuje a plní povely s velkou radostí.

Gordonsetr

Pochází ze Skotska, kde byl vyšlechtěn počátkem 18. století. Své jméno získal po čtvrtém vévodovi z Gordonu, siru Alexandrovi, který položil základy jeho chovu.

Dnes jsou gordonsetři v cizině i v Čechách používáni i jako policejní psi. Díky jejich citlivému nosu se využívají k vyhledávání drog. Dobře využitelní jsou i jako psi záchranářští.

Gordonsetr je laskavý, přátelský, s vyváženým charakterem. Je hrdý, společenský, od přirozenosti ušlechtilý a klidný. Vyžaduje však důslednou výchovu a dostatek pohybu.

autor: jsl
Spustit audio