Dopravní podnik v Pardubicích posílil některé spoje, prázdninové jízdní řády ale platí dál

26. květen 2020

Pardubický dopravní podnik přidal tento týden do jízdních řádů šest ranních a odpoledních spojů, aby se děti dostaly do školy a pak domů. Od pondělí se totiž do lavic vrátili žáci prvního stupně.

Jezdí nyní víc autobusů, které v době, kdy byly zavřené školy, nejezdily. Konkrétně linka 29 z Lánů na Důlku, kterou jezdí děti za ZS Resslova a Staňkova, a pak linka 18 ke stavební škole v Rybitví a 24 z Čepí na hlavní nádraží. Přidaný je vždy jen jeden ranní a jeden odpolední spoj.

Prázdninový režim zůstává, protože lidé se stále bojí jezdit hromadnou dopravou a dávají přednost autům, což je poznat hlavně ve špičkách, kdy je už víc než týden město opět ucpané a řidiči čekají v kolonách.

Čtěte také

Podle ředitele pardubického dopravního podniku Tomáše Pelikána se nevyplatí jezdit v plném provozu. „Když se podíváte do těch vozidel, tak jsou obsazené tak z dvaceti procent. A spouštět plný provoz, kdy bychom vraceli páteřní linky z dvanáctiminutového intervalu na desetiminutový, tak to je neúčelné, protože třeba za duben byly tržby rovny 22 procentům standardu.“

Dopravnímu podniku se třeba jen v dubnu snížily tržby z jízdného na dva miliony korun, standardně mívá devět až deset milionů.

Autoškola i Arnošt

Dopravní podnik chystá další změny v souvislosti s koncem nouzového stavu, už zítra otevře autoškolu a od 30. května obnoví provoz výletní lodi Arnošt z Pardubic.

Nadále ale řidiči nosí roušky, protože kabina ve vozech není úplně uzavřená a mezi stropem a sklem je půlmetrová díra. V noci úklidové čety autobusy a trolejbusy dezinfikují generátorem ozónu a dobrovolní hasiči budou minimálně do konce května pomáhat s čištěním zastávek na hlavních linkách ve městě.

Spustit audio

Související