Dramatická záchrana labutě. Zraněného samce tahali hasiči u Břehů z ledu

6. prosinec 2021 10:35

K fyzicky náročnému zásahu vyjížděli v neděli hasiči a pracovníci záchranné stanice do lesa nedaleko obce Břehy na Pardubicku. Ze zamrzlé hladiny rybníku Černý Nadýmač zachránili zraněného samce labutě.

Na místo byly přivolány dvě jednotky hasičů i pracovníci záchranné stanice Pasíčka. Po příjezdu na místo zjistili, že se jedná o mladého jedince s krvácejícím zraněním pod křídlem. Mladá labuť ležela na vodní ploše, kterou však již pokrývala vrstva ledu.

„Labuť byla zhruba tři sta metrů od břehu a hasič ve speciálním obleku se bořil ledem až k labuti,“ popisuje dosti dramatické chvíle u případu velitel zásahu Ladislav Dufek ze stanice Přelouč.

Záchrana labutě byla pro všechny zúčastněné fyzicky náročná

Labuť měla krvácející ránu o délce přibližně deseti centimetrů. Od rybníku byla převezena do veterinární ordinace na ošetření, kde pracovníci ránu vyčistili a sešili a dál se opeřenec bude zotavovat v Záchranné stanici Pasíčka. Po zhojení zranění bude navrácena zpět do volné přírody.

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje často pomáhá s odchyty zvířat a to od zamotaných mláďat čápů ve výšce, přes prověření lokality se zraněným zvířetem, až po odchyt labutí za použití motorového člunu.

Jak ale mnohokrát upozornili například pracovníci odchytu Městské policie Pardubice, labutě v ledu nezamrzají, ale většinou pouze odpočívají. Pomoc a záchranu tak potřebují pouze zraněná zvířata.

autor: pta | zdroje: HZS Pardubického kraje , Záchranná stanice Pasíčka

Související