Dřevění učitelé. Suché a staré stromy v Tyršových sadech můžou sloužit k výuce

15. prosinec 2016

Pardubické Tyršovy sady jsou už více než rok otevřené. Zatím to vypadá, že si je lidé oblíbili a mají je rádi. Horší je to ale s některými stromy, kterým revitalizace neprospěla, uschly a musely jít k zemi.

Už několik let funguje v Pardubicích organizace Chráníme stromy, která se snaží dřeviny v Tyršových sadech zachránit a zabránit jejich pokácení. Ochránci od začátku přestavby parku, to znamená už několik let, bojují o každou větev nebo keř.

15 stromů nepřežilo

Za poslední rok v parku tam uschla víc než desítka stromů: byly to jilmy, borovice a břízy. Vinu na tom má podle ochránců automatický, počítačem řízený zavlažovací systém, který se ukázal jako neúčinný. Jistý vliv na úhyn mělo také letošní sucho. V parku dokonce v létě usychaly i pobytové trávníky, ty pak museli zahradníci znovu oset.

Některé stromy ale živoří a hynou i nadále. Jsou to například dvě malebné vrby, které na sebe poutaly pozornost už v létě, protože kolem nich byla natažená páska. Jedna je přímo u promenády a jedna u zámeckého valu.

Bezpečnostní páska tam byla kvůli riziku, že se uschlé větve ulomí a spadnou na kolemjdoucí. A tak se nabízela varianta, že obě vrby půjdou k zemi. Odborníci ale zjistili, že jsou sídlem chráněných živočichů, a tak společně s ochránci našli cestu, jak stromy v parku udržet.

Vstup na vlastní nebezpečí platí i v části dětského hřiště

Ošetřili je, zkrátili a zbavili je nebezpečných částí. V podstatě je ořezali tak, že je na ně teď docela smutný pohled, na jaře by se to ale mělo změnit a vrby by se mohly znovu zazelenat.

Dřevění učitělé

Ochránci přišli dále s návrhem zřídit v parku naučnou stezku. Doufají, že se z těchto vrb podaří vytvořit ukázkové exempláře života starých stromů, vysvětlit jejich důležitost pro přírodu i ekologickou výchovu dětí a zařadit je do budoucí naučné stezky v parku.

Radnici 1. městského obvodu a starostovi Jaroslavu Menšíkovi (ANO) se tento nápad líbí a myslí si, že by informační tabule upozorňovaly jak na zvláštnosti stromů a rostlin, tak i na dávnou historii obranného příkopu a hradeb zámku či výstavu v roce 1931.

Stále ovšem existuje obava z dalšího úhynu stromů, situaci správce parku řeší, všechno ale bude jasnější až na jaře.

autor: KUB
Spustit audio

Související