Dřevěný most v Pardubicích Na Vinici čeká zpevnění, zavřený bude dva měsíce

8. říjen 2018 05:00

Radnice se rozhodla lávku zpevnit, od 8. října do 12. prosince tak budou muset chodci a cyklisté užívat druhý most u Sokolovny.

Most není v kritickém stavu, ale lávka na místě stojí od roku 1992, o deset let později byla větší oprava a od té doby to byly jen kosmetické úpravy jako třeba nátěr zábradlí.

Pro cyklisty a chodce i teď vyhovuje, ale radnice ji chce využít v době opravy nadjezdu k nemocnici pro vozy rychlé záchranné služby. A proto je potřeba most zpevnit.

Na mostě jednosměrka

Podle vedoucího odboru dopravy pardubické radnice Vladimíra Bakajsy bude dřevěný povrch na lávce pravděpodobně zachován. „Provedli jsme diagnostiku celého mostu a je potřeba řešit jednak kovové prvky a jednak mostovky. To dřevo je dneska v nějakých kovových prvcích a toto všechno se vymění a dá se tam dřevěná dlažba nebo dřevěné prvky.“

Most přes Chrudimku v Pardubicích

Provoz sanitek po opravě bude na mostě jednosměrný, tedy směrem k nemocnici a radnice zřejmě bude muset vyřešit parkování aut u administrativního centra Vinice a fotbalového stadionu, aby záchranářská auta mohla bez problémů projet.

Nadjezd u pardubické nemocnice po pádu římsy zakryje síť

Poškození mostu v ulici Kyjevská

Hned dva mosty v Pardubicích potřebují nutně opravu. Po problémech na mostu Pavla Wonky se objevil zřejmě ještě větší problém na nadjezdu u nemocnice v ulici Kyjevská. V pátek se tam odlomil kus římsy a spadl na cestu, po které naštěstí zrovna nikdo neprocházel ani neprojížděl.

Při opravě bude most zcela uzavřený i pro chodce a cyklisty. Ti budou muset používat 700 metrů vzdálený most u Sokolovny, město nemá v plánu stavět žádné provizorní přemostění, už i proto, že něco takového musí povolit povodí Labe a ta jednání bývají poměrně dlouhá. Celá úprava mostu by měla stát kolem 6 milionů korun a potrvá od 8. října do 12. prosince.

Po dokončení oprava nadjezdu u nemocnice a stavba nové kruhové křižovatky ale nezačne. Podle Vladimíra Bakajsy stále není úplně dořešené napojení Tesly Kyjevská a nemocnice ani výluka na železnici, takže je pravděpodobnější, že to začne až v roce 2020 a stavba bude trvat celou sezonu, což je březen až listopad.

autor: ba
Spustit audio

Související