Dřevorubci, stromolezci a včelaři mají společný cíl: Hlinsko

28. červenec 2017

Poslední červencová sobota by měla po chladnějším týdnu nabídnout lepší počasí. Těší se na něj i organizátoři Dne dřeva a medu v Hlinsku. Akci hostí památková rezervace lidové architektury Betlém.

Šestý ročník nabídne třeba vyřezávání dřevěných soch motorovou pilou. Ty se budou dražit a výtěžek poputuje na charitativní účely. Co se pak dělá s třískami a dalšími zbytky dřeva? „Úklid máme naučený. Není to nic náročného. Dřevo je přírodní materiál, jsme v památkové rezervaci. K tomu to i patří, takže žádný velký problém,“ usmívá se Petra Plisková.

Den dřeva a medu zahrnuje taky odpolední dřevorubeckou show Martina Komárka, vicemistra světa. „Má naučené chmaty. Člověk úplně žasne, že si třeba neublíží. Letos máme znovu přislíbenou účast stromolezců v takové adrenalinové show. Zhruba třikrát za den ukážou, jak se leze na vzrostlé stromy. Diváci si to můžou vyzkoušet. Během dne tam budou komedianti na chůdách, pohádka pro děti a taky jakýsi rytířský souboj pro děti.“

Den dřeva 2016 v Hlinsku

Sladká sobota

Pro milovníky medu jsou v plánu přednášky na téma včelařství. Jestli nevíte, co je medomet, můžete to zjistit na pódiu a porovnat výkony s dalšími soutěžícími. A kdo rád peče, ten se třeba zapojí do soutěže o Medovou dobrotu. Prostě přinesete svou buchtu, zákusek, roládu s medem a předáte do Turistického informačního centra na Betlémě. Autor vítězné dobroty získá cenu. Dobrovolné příspěvky za ochutnání pomůžou dobré věci.

Den dřeva a medu je součástí Duhového léta v Hlinsku. To začalo na konci června a vyvrcholí Svatováclavským jarmarkem a selským trhem.

autor: MAL
Spustit audio