Druhý most na hlinecké sjezdovce zatím nebude. Plány lyžařů brzdí peníze

7. říjen 2023 10:00

Další prodloužení sjezdovky v Hlinsku je zatím u ledu. Lyžařům se tam před lety podařil unikátní kousek - postavit most přes výpadovku na Ždírec a protáhnout tak červenou trasu. A něco podobného chtějí zopakovat, tentokrát na modré sjezdovce. Jenže jim chybí zásadní věc, to jsou peníze.

Předseda hlineckého ski klubu Robert Vokáč pořád počítá s tím, že se lyžařský areál podaří zvětšit. A není to jenom přání, ke stavbě jsou připravené pozemky i nutná povolení.

Sjezdovka v Hlinsku je unikátní, vede totiž nad tunelem

„Není to jenom plán, jsme na úrovni platného stavebního povolení, které díky pochopení příslušných stavebních úřadů jak v Pardubicích, tak v Hlinsku se nám daří vždy po dvou letech obnovovat, ale bohužel nám chybí finance,“ dodává Vokáč.

A na druhý most bude potřeba asi šedesát milionů korun. S tím prvním pomohla lyžařům v roce 2005 dotace. Stejnou cestou chtěli jít i podruhé.

Peníze jsou problémem

„Nejprve, jak se říká, nám do toho hodil vidle covid, potom přišla ta neutěšená situace ohledně Ukrajiny, takže peníze jsou určitě potřeba jinde více než k tomu, aby se v Hlinsku postavil druhý lyžařský most. I když víme po zkušenostech s tím prvním, že by to byla více než účelně vynaložená investice,“ říká Robert Vokáč.

Čtěte také

Další most by umožnil prodloužení modré sjezdovky skoro na dvojnásobek - z 250 na 450 metrů. Z vlastních peněz i vzhledem k složité ekonomické situaci ale klub stavbu zaplatit nedokáže.

„Ani s tím jsme do toho nešli, sice jsme sami investovali někdy v období 2014 až 2017 několik set tisíc korun do projektové dokumentace, ale tím to bohužel skončilo, protože rok 2019 odstartoval úplně jinou éru nejen v našich soukromých životech, ale i v historii hlineckého skiareálu, která se čítá od roku 1961,“ vysvětluje Robert Vokáč.

Průměrná návštěvnost hlineckého střediska je asi 15 tisíc lidí za sezónu, plus zhruba osm set dětí v lyžařské škole.

Spustit audio

Související