Hlinsko má vlastní planetu, vezme návštěvníky i do oka tornáda

25. září 2023 10:15

Sedmimetrový model Země, obří vysavač nebo cesta vody od pramene po koupelnu. To je jen malá ochutnávka toho, co nabízí Planeta Hlinsko. Nové vzdělávací centrum, které má přilákat nejen školy, ale všechny, co zajímá věda a technika. Hlinsko sází na interakci, takže si návštěvníci můžou fyziku, geologii nebo jiskření elektronů vyzkoušet na vlastní kůži.

„Centrum bude sloužit nejen základním a středním školám, celá expozice je navázána na školní programy, takže ji jednotlivé školy mohou využít k výuce. Zároveň dá prostor laické veřejnosti, rodina s dětmi tam bude moci strávit celé odpoledne," řekl starosta Miroslav Krčil (bezpartijní s podporou ČSSD a 3PK).

Vzhůru do vysavače!

Centrum představuje zemské sféry i fyzikální jevy ukázané například na domácích spotřebičích. Částečně tak odkazuje na tradici výroby věcí do domácnosti ve firmě ETA, která ve městě už skončila. V obřím vysavači návštěvníci uvidí, jak funguje proudění vzduchu. Dozvědí se, co se stane s kapkou vody, jak putuje do domácnosti, do umyvadla a končí v kanalizaci. Nebo vstoupí do oka tornáda, kde je klidová zóna, a vše, co větrný vír polapí, krouží kolem dokola.

V Hlinsku na Chrudimsku otevřela Planeta Hlinsko, interaktivní a edukativní centrum, které je zaměřené na poznávání planety Země

Expozice jsou interaktivní a multimediální. Na jednom zastavení lze třeba s pomocí kola vyrábět elektřinu. „Exponáty jsou originály, jinde nejsou. Trošku jsme se inspirovali muzeem budoucnosti v Linci a v Třebíči, kde to mají zaměřené na elektřinu,“ řekl Krčil. Centrum je v bývalé budově technického úseku firmy ETA. Čtyřpatrový administrativní objekt koupilo město v roce 2015 za 2,6 milionu korun.

V části má zázemí střední odborné učiliště, dvě patra jsou vyčleněná pro edukativní centrum. „Od počátku jsme chtěli, aby budova byla využívána pro vzdělávání. A hned vedle je budova bývalého generálního ředitelství ETA, tam máme vyprojektováno 24 nájemních bytů,“ řekl Krčil.

Hlinsko tak proměnilo dva brownfieldy a jsou znovu součástí města, dodal starosta. Na centrum město vynaložilo kolem 30 milionů korun, vše hradilo ze svého rozpočtu, dotace nemělo.

autoři: kop , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související