Duševně nemocné na hradě Rychmburk vystřídají turisté

4. listopad 2019 13:02

Gotický hrad Rychmburk nedaleko Skutče se otevře turistům. Přibližně do dvou let by pak měl areál domova pro duševně nemocné fungovat jako plnohodnotný turistický cíl, součástí bude i starý pivovar.               

Krajem zřizovaný ústav jako takový bude fungovat dál, změní se ale jeho sídlo i systém péče o klienty. Většina z nich už teď žije mimo hradní areál, odešli do modernějšího chráněného či komunitního bydlení v okolí, na hradě zatím zůstává posledních 12 klientů, opustit Rychmburk mají příští rok.

Čtěte také

„Doteď tam byly sociální služby, ty odejdou do nových, moderních forem bydlení a my ten objekt navracíme veřejnosti. Turistické, památkářské, společenské. Ten proces už trvá jeden, dva roky,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

A právě díky tomu, že klienti areál opouštějí, může už teď památka sloužit i jako turistický cíl, byť zatím jen v omezené podobě. Např. letos tam o prázdninách fungovaly víkendové komentované prohlídky, turisti tak mohli vystoupat na věž a podívat se i do hradních sklepení.  

Zázemí ve starém pivovaru

Udělat z bývalého ústavu na hradě Rychmburk plnohodnotnou turistickou destinaci nepůjde hned. Přípravy jsou ale v plném proudu a mají první hmatatelný výsledek. Obci Předhradí se i s pomocí krajské dotace podařilo získat v dražbě památkově chráněný areál bývalého pivovaru, který s hradem sousedí.

Právě tam by do budoucna mohlo vzniknout turistické zázemí hradu. Detaily jeho dalšího využití v oblasti rekreace a turistiky plánuje kraj ještě projednat s obcemi v okolí. Seznámí je i se dvěma variantami obnovy hradního areálu, které vypracovali studenti pražského ČVUT. Příští rok pak hejtmanství vypíše konkurz na pozici kastelán/projektový manažer. Ten bude mít na starosti právě přeměnu domova na hradě Rychmburk na turistický cíl.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související