Ekologům vadí výjimky na vypouštění toxické rtuti pro uhelné elektrárny. Žádají o ni Chvaletice

10. září 2019 06:10

Ekologické organizace požadují zastavit udělování výjimek pro vypouštění rtuti uhelnými elektrárnami. V tiskové zprávě to uvedly organizace Greenpeace, Hnutí Duha a advokátní kancelář Frank Bold.

Podle ekologů jsou výjimky pro elektrárny zbytečné s ohledem na nedávnou změnu vyhlášky Ministerstva životního prostředí, která umožňuje uhelným zdrojům odečíst si 40 procent z naměřených hodnot rtuti jako nejistotu měření.

„Ministerstvo životního prostředí vlastně vydalo uhelným elektrárnám plošnou výjimku z limitů pro ochranu zdraví lidí před toxickou rtutí. Je tedy zcela nepřípustné a navíc zbytečné, aby nyní vydalo nějaké uhelné elektrárně ještě další individuální výjimku na rtuť,“ uvedl vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Čtěte také

Ministerstvo sdělilo, že změnu vyhlášky, která vadí ekologům, si vyžádala evropská legislativa. Podle Dominiky Pospíšilové z tiskového oddělení resortu není vyloučeno, že v budoucnu dojde ke zpřísnění vyhlášky. „V tuto chvíli je to ale předčasné, kontinuální měření emisí rtuti je úplnou novinkou,“ řekla.

Ekologové uvedli, že o individuální výjimku žádá aktuálně elektrárna Chvaletice ze skupiny Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače. Pardubický kraj na začátku července vyhověl žádosti elektrárny o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku. Úřad ale stanovil omezující podmínky. Mimo jiné uložil elektrárně povinnost předkládat jednou ročně, kromě zprávy o plnění podmínek integrovaného povolení, i zprávu o provedených technických opatřeních na zařízení, která povedou k plnění emisních limitů.

Kontroverzní vyhláška

Společnost požadovala výjimku, aby mohla vypouštět ročně 303 kilogramů rtuti a 337 tun oxidů dusíku nad limit, který začne v Evropě platit od srpna 2021. Elektrárna již dříve uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů oxidů dusíku by byla nutná investice 1,4 miliardy korun. Podíl elektrárny na celkových emisích oxidů dusíku by se přitom podle jejího vyjádření snížil jen nepatrně.

„Provozovatelé elektrárny Chvaletice si požádali o výjimku pro vypouštění rtuti s odůvodněním, že neví, jak zajistit její spolehlivé kontinuální měření. To už teď neplatí, protože nyní jim hraje do karet tato kontroverzní vyhláška a mohou si 40 procent naměřené rtuti odškrtnout. Je tedy jasné, že ministerstvo životního prostředí má nyní při posuzování odvolání výjimky pro Chvaletice z nových emisních limitů už jen jednu možnost - výjimku odmítnout,“ uvedl mluvčí Greenpeace ČR Lukáš Hrábek.

Ekologové kritizují také samotnou změnu vyhlášky. Označují ji za skandální, s tím, že ministerstvo životního prostředí má chránit zdraví lidí a čistotu prostředí, ne zájmy znečišťovatelů. „Například Nizozemsko po výtce Evropské komise změnilo svůj systém odečítání nejistoty měření - nově bude po německém vzoru odečítat pouze reálnou nejistotu, nikoli arbitrárně stanovený podíl naměřených emisí. České ministerstvo životního prostředí se ale vydalo zcela opačnou cestou,“ dodala právnička Frank Bold Laura Haiselová.

zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související