Elektrárna Opatovice má novou turbínu za 350 milionů korun

13. listopad 2020 08:32

Elektrárna Opatovice převzala od dodavatele po zkušebním provozu novou teplárenskou turbínu TG5. Celková hodnota kontraktu dosáhla 350 milionů korun. Zařízení je hlavní teplárenskou turbínou a zvýší efektivitu výroby tepla a elektrické energie.

Protitlaká turbína má maximální tepelný výkon 135 megawattů (MW) a elektrický výkon 65 MW. Součástí dodávky bylo i 435 armatur, 372 potrubních tras a 63 dalších komponentů, například čerpadel, výměníků nebo chladičů. Celé zařízení váží téměř 121 tun, životnost turbíny by měla být nejméně 25 let.

Elektrárna postupně utlumuje provoz dvou z šesti současných bloků. Kotle K1 a K4 nepodstoupily v minulých letech nákladnou modernizaci jako ostatní čtyři a nesplňovaly by zpřísněné emisní limity, které vejdou v platnost v srpnu příštího roku.

Elektrárna Opatovice

„Instalace nové turbíny s tím nesouvisí. Investici jsme dlouho plánovali, nahradila starou turbínu, která dosluhovala,“ uvedla mluvčí společnosti Elektrárny Opatovice Hana Počtová. Budoucí odstavení dvou bloků výkony elektrárny nesníží, má dostatečnou kapacitu.

Elektrárna Opatovice zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a do přilehlých obcí. Celkem jde asi o 62 000 domácností, ale i nemocnic, škol a podniků. Soustavu zásobování teplem tvoří přibližně 317 kilometrů tepelných sítí. Kromě tepla vyrábí i elektřinu. Společnost patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který ovládá miliardář Daniel Křetínský.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související