Euforické matky založily mateřské centrum. Jedna z nich je Ženou regionu

30. listopad 2018

Dana Hubálková vede aktivní centrum Cesta pro rodinu v Žamberku. Na titul si už prý trochu zvykla, i když jí není úplně vlastní. Bere ho jako možnost propagace celé organizace.

„Myslím si, že v regionu je spousta žen, které by si ho zasloužily taky. Jde o takové ocenění práce, která třeba není běžně vidět. Má smysl ukázat, co člověk dělá, čemu se věnuje. V Senátu jsem se zúčastnila i celostátního finále. Vládla slavnostní atmosféra. Bylo příjemné potkat ty další krajské vítězky. Měly zajímavé příběhy. Dostala jsem tam Cenu Senátu Parlamentu ČR.“

Šly do toho po hlavě

Někdy před dvaceti lety stála Hubálková společně s několika dalšími matkami u zrodu mateřského centra Pohoda. „Chtěly jsme se někde scházet a sdílet zkušenosti a radosti, pořádat akce. V euforii a chuti něco dělat jsme našly prostor, založily jsme občanské sdružení a začaly jsme vytvářet program. Ne vždy jsme tušily, co nás čeká, ale asi bych neměnila,“ usmívá se.

Z malé aktivity vznikla velká organizace se širokým záběrem. „Pro děti po vyučování máme volnočasový Klub bez klíče, taky provozujeme třeba Rodinné centrum. Chceme se věnovat i rodinám, kde se dostávají do těžkých životních situací. Rekonstruujeme prostor v jedné budově města pro dětskou skupinu. Poskytujeme totiž hlídání dětí předškolního věku. Taky bychom se rádi v terénu věnovali klientům, kteří odcházejí z azylového domu a z domu na půl cesty.“

Centrum podle Dany Hubálkové nespoléhá jenom na dotace a nečeká s nataženou rukou. „Snažíme se si i vlastní činností něco přivydělat. Máme grafické studio, obchůdek s vlastními výrobky, půjčovnu masek. Jezdíme na jarmarky. Chystáme občerstvení na naše akce,“ doplňuje.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související