Firma Moldex kritizuje nejasnosti ve zrušení DPH na respirátory

4. únor 2021 09:52

Společnost Moldex z Ústí nad Orlicí, která vyrábí ochranné pracovní pomůcky, kritizuje rozhodnutí ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) zrušit na dva měsíce DPH na respirátory ochranné třídy FFP2 a vyšší.

Podle firmy tento krok stále podporuje nelegální respirátory KN95 a N95, tedy respirátory certifikované podle čínské a americké normy. Navíc není jasné, jestli se osvobození od DPH týká filtračních polomasek nebo pouze respirátorů, uvedl v tiskové zprávě Jiří Böhm z mediálního zastoupení společnosti.

FFP2, nebo KN95?

„Není to poprvé, kdy vláda podporuje nákup dovozových respirátorů na úkor české výroby. V průběhu celého loňského roku vláda opakovaně upřednostňovala nákupy čínských respirátorů pochybné kvality s nejnižší cenou. Zejména tím, že do vypsaných veřejných zakázek stavěla na stejnou úroveň FFP2, KN95 a N95,“ uvedl Martin Trojan ze společnosti Moldex.

Týkalo se to podle něj jak konkrétních veřejných zakázek ministerstva vnitra, tak i ministerstva průmyslu a obchodu prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv. Ministryně podle firmy ve svém rozhodnutí použitím termínu filtrační polomasky vnáší nejasnosti do výkladu schváleného dokumentu.

Kontrola kvality při výrobě respirátorů Moldex

Výrobci v tuto chvíli nevědí, zda se na ně DPH vztahuje, či nikoli. Výklad je nejasný i pro jejich právníky. Filtrační polomasky jsou totiž v češtině označením pro prostředek profesionální a opakovatelně použitelné ochrany dýchání zakrývající nos i ústa. Skládají se z těla masky a vyměnitelných nebo integrovaných filtrů. Jde o kompaktnější variantu k profesionální celoobličejové masce.

„Otázkou je, jestli má ministerstvo na mysli skutečně i tyto filtrační polomasky nebo pouze došlo k chybě v terminologii. A v případě, že chce podpořit slevou na dani také profesionální řešení ve formě polomasek, tak proč potom neuvádí ve zvýhodnění také vyměnitelné filtry, bez kterých je většina těchto polomasek nefunkčních,“ uvedl Trojan.

Moldex
Společnost se zaměřuje na ochranu proti hluku, prachu, mlze, kouři, plynům a výparům. Vyrábí chrániče sluchu, respirátory a masky zejména pro průmyslová odvětví. Vlastní ji společnosti Moldex z USA, Martin Skov se sídlem v Německu a Moldex/Metric ze Švýcarska.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související