Příznaky covid-19 se mění, může jít o průjem i zánět spojivek. Praktikovi se osvědčil Isoprinosine

26. leden 2021

Příznaky chřipky jsou všeobecně známé - bolesti hlavy, kloubů, únava, vysoká teplota. U onemocnění Covid-19 se nabalují další příznaky jako například průjem trvající pár dnů, úporné bolesti hlavy i bez teplot nebo zánět spojivek spojený s bolestí za očima.

„U lidí s lehkým průběhem se může projevit jen ztráta čichu. To je ale skoro jistota, že jde o onemocnění Covid-19,“ líčí své zkušenosti doktor Tišer.

Isoprinosine může zvrátit stav nemoci 

Lék Isoprinosine podle zkušeností praktického lékaře Jana Tišera skutečně u jeho pacientů zafungoval. Tento lék propaguje známý královéhradecký profesor Jiří Beran.

„Isoprinosine zvyšuje buněčnou imunitu a může způsobit zásadní zvrat v průběhu onemocnění. Někteří mí pacienti měli už čtrnáct dní horečky a přestávali mít situaci pod kontrolou. Po nasazení léku jsem zaznamenal jednoznačné zlepšení. Užívá se jedna tableta po šesti hodinách a snáší se i s jinými léky. Samozřejmě neradím cucat tento lék jako lentilky, ale pokud onemocnění propukne, je dobré ho nasadit co nejdříve,“ vysvětluje MUDr. Jan Tišer. 

Nenechte plíce zahálet

Na začátku onemocnění Covid-19 není dobré jen ležet. Občas se posaďte, prodýchejte, popojděte, ať plíce nezahálí. Preventivně tak bráníte vzniku zánětu plic.

Praktický lékař Jan Tišer

Pokud je někdo v rodině nemocný, snažte se chránit. Není pravda, že když už jste s nemocným byli v kontaktu, nemůže se to ještě zhoršit. Čím větší virovou nálož dostanete, tím víc bude ohrožená vaše imunita, která by menší nápor zvládla, ale stálý příjem už nikoliv. Proto je dobré se alespoň částečně chránit třeba tím, že zdravý člen rodiny bude spát v jiné místnosti.

Poslouchejte své tělo 

Když vám není dobře, nepodávejte sportovní výkony ani v mladém věku. Odpočiňte si, ať má tělo šanci se uzdravit. „Znám několik mladých lidí, kteří si mysleli, že je covid nemůže ohrozit, ignorovali příznaky, zatěžovali neúměrně svůj organismus a nedopadlo to dobře,“ varuje lékař.

Doktor Jan Tišer s politováním poukázal na neschopnost domluvy vedení praktických lékařů s organizátory celoplošného očkování. Podle něj se většina praktických lékařů chce zapojit do této akce a nabízí ohromný potenciál, kterým je bohatý registr pacientů. Více si poslechněte v rozhovoru.

Spustit audio

Související