Profesorka Bílková: Máme jedinečnou šanci dostat situaci pod kontrolu, vakcíny ale nesmí zahálet v lednici

7. leden 2021

Léto 2021 už by mohlo být podle imunoložky Zuzany Bílkové z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice klidné. Ale jen za podmínky, že očkování proběhne v relativně krátkém čase, všichni budou vědět, co mají dělat, a vakcíny nebudou čekat dlouhé dny v lednici na aplikaci.

„Máme jedinečnou možnost dostat situaci pod kontrolu, je ale velmi důležité, aby neselhala organizace a očkování se maximálně zrychlilo,“ míní Bílková a dodává, že každý další očkovaný člověk snižuje nebezpečí infekce.

Má smysl čekat na lepší vakcínu?

Podle profesorky Bílkové obsahují vakcíny, které se u nás v současné době používají, virovou mRNA, což je jednovláknová nukleová kyselina. Tento typ vakcíny obsahuje část „návodu“, jak mají naše buňky vyrábět bílkovinu, která je pro virus SARS-CoV2 způsobující  onemocnění COVID-19 vysoce specifická.

Imunoložka Zuzana Bílková

„Imunitní systém takový protein rozpozná, aktivuje se a začne tvořit specifické protilátky. Zároveň si ukládá do paměti, jak virus vypadá, aby v okamžiku nového kontaktu s virem dokázal okamžitě zakročit,“ vysvětluje profesorka Bílková a současně dodává, že molekula mRNA se v organismu rychle rozkládá, tudíž genetickou informaci našich buněk nedokáže nijak pozměnit.

„Bezpečnost vakcín, které jsou teď v České republice k dispozici, je podle mého názoru vysoká. Jedná se o vakcíny od firem BioNTech/Pfizer a Moderna. Není rozhodně žádný důvod s očkováním váhat a čekat na nějaké lepší nebo bezpečnější,“ říká Zuzana Bílková a zároveň apeluje, aby se věnovala velká pozornost výběru těch, kteří mohou být bez rizika očkováni.

Antigenní test těsně před očkováním

Profesorka Zuzana Bílková doporučuje důkladně každého zájemce o očkování vyšetřit a zvážit všechny možné kontraindikace, a to bezprostředně před podáním vakcíny přímo v očkovacím centru.

„Není problém udělat na místě odběr na antigenní test, jehož výsledek je k dispozici za 10 – 15 minut. Odhalí se tak lidé, kteří jsou pozitivní, ale žádné příznaky nemají nebo u nich ještě nedošlo k propuknutí klinických příznaků. V každém případě není vhodné tyto osoby očkovat. Prozatím není jisté, jak by takový oslabený člověk na vakcínu zareagoval,“ říká imunoložka Zuzana Bílková.

Jaký je rozdíl mezi antigenním a PCR testem? Co způsobuje jejich chybovost? Poslechněte si v záznamu.

Spustit audio

Související