Fotograf zachytil Pardubický kraj objektivem mezi nebem a zemí. Dron mu učaroval

10. leden 2024

Nová kniha fotografa Lukáše Zemana vznikala dlouho. Za tu dobu stačili na Králickém Sněžníku postavit rozhlednu. Naopak lávka v Litomyšli ještě voní novotou.

„Spousta věcí se opravila, přebudovala. Poslední půlrok jsem na knize pracoval hodně intenzivně. S myšlenkou na autorskou knihu jsem si pohrával několik let. Ozvali se taky z Pardubického kraje, že by chtěli nějakou reprezentativní knížku s fotkami. Začali jsme to plánovat, vymýšlet a vznikl tenhle koncept, tahle kniha,“ přibližuje Zeman.

Seznamy a škrtání

První seznam zajímavých míst udělal sám autor, další pak krajský úřad. „Vznikl průnik 42 míst. Nafotilo se toho mnohem víc. Některá místa mě trochu mrzí, že se do knihy nedostala, ale nebyl prostor dát tam úplně všechno. Cílem bylo představit i trochu pozapomenutá zákoutí. Jsou tam jak technické památky, tak samozřejmě přírodní krásy. Je to od historie až po současnost. Úplně nejnovější je lávka v Litomyšli, která získala cenu za architekturu.“

Vrchol Králického Sněžníku při západu slunce

Zeman fotil primárně ze vzduchu s pomocí dronu. „Takový pohled na svět je úplně jiný. Při focení dronem jenom častokrát potřebujete povolení. Rád fotím východy a západy slunce. Podle aplikace pak určuju čas samotného fotografování, aby třeba slunce bylo přesně nad danou památkou a podobně. Kombinoval jsem to s pozemními snímky zaměřenými na detaily v daném místě. Chtěl bych v dokumentování pokračovat. Třeba i v jiných krajích, kdyby byl zájem.“

Lukáš Zeman v roce 2018 získal cenu Czech Press Photo. Tenkrát zachytil samici orangutana s umírajícím potomkem na ostrově Borneo. Za měsíc se chystá do Himálaje, do Indie, kde bude hledat a fotit sněžného levharta a manula. Dostal povolení jako první z cizinců, aby působil v oblasti na hranicích s Čínou.

Proč ho baví fotit přírodu? Co dělá, když očekávané zvíře nepřijde? Bylo mu k něčemu studium informatiky na Univerzitě Pardubice? A čemu všemu se věnuje? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související