Geologové vyměnili kladívka za dron a holínky za tablety

30. srpen 2018 08:10

Nové technologie slouží geologům k tomu, aby zjistili o Zemi víc. Vytvářejí třeba 3D model skalních útesů v Rabštejnské Lhotě na Chrudimsku. 490 milionů let staré mořské pobřeží patří mezi přírodní památky.

„Skála se snímkuje dobře, jelikož se jedná o statický objekt a neuteče,“ říká Ondřej Švagera z České geologické služby.

Podle Švagery je metoda praktická například pro inženýrské geology, kteří vyhodnocují hazardy třeba u skal, které hrozí zřícením. „Druhá varianta je to, co děláme my a to je převádění skalních masivů do trojrozměrných rekonstrukcí,“ dodal.

3D model z tisíce snímků

Díky tomu, že se nasnímkují z velkého množství úhlů, je možné z několika set až tisíc snímků pomocí specializovaných programů vytvořit 3D model.

Geologové dronem snímají skálu u Rabštejnské Lhoty na Chrudimsku. V prvohorách tohle místo omývalo moře a žili tady trilobiti.

Pokousaný trilobit rodu Conocoryphe. Jedinec z buchavského souvrství v okolí Skryjí, délka 11 mm.

3D model ale geologové využívají k tomu, aby zaznamenali, jak se země trhá. „Zrovna tyhle modely jsme začali dělat proto, že se snažíme hodnotit puklinové sítě, to znamená rozpukání horniny,“ říká Ondřej Švagera.

Drony a počítačové modely nejsou konečná. Podle geologa Jana Doucka budou moderní technologie možná jednou sloužit k tomu, aby lidem u nohou trilobiti skutečně plavali. „Tím jak virtuální realita jde dopředu, tak za deset let bych předpokládal, že budou nějaké brýle, které si nasadíte a v té lokalitě se vrátíte o 20, 30, 50 nebo 100 milionů let zpátky a vtáhne vás to do té tvrdé reality té doby.

Spustit audio

Související