Gočárova galerie v Pardubicích je hotová, chybí už jen vnitřní vybavení

7. prosinec 2022

Gočárova galerie v Pardubicích je stavebně hotová, následovat bude vybavování interiérů. První výstavy budou moct lidé navštívit v létě. Galerie bude v bývalých Automatických mlýnech, které jsou národní kulturní památkou.

Práce na modernizaci stavby začaly v květnu 2020. „Od počátku to byla největší investice Pardubického kraje do kultury a nepřišla zrovna v jednoduché době. Nejdříve covid, pak nedostatek některých materiálů, pak válka na Ukrajině, zvýšení cen energie, celková inflace,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj). To byly důvody, proč náklady vzrostly z 338 na 361 milionů korun. Dotace pokryje 127 milionů korun, stát přispěl 7,5 milionu korun.

Výstavním prostorům, které mají pět nadzemních podlaží, dominuje bílá barva, některé prvky jsou dřevěné, například dubové podlahy. Část místností odhaluje původní betonové či zděné stěny, někde je pohledový beton. Schody do pater jsou z původních dřevěných trámů. Vnější tabulková okna jsou repasovaná, aby si budova zachovala zčásti svůj původní vzhled. Vnitřní část oken je v moderním provedení, aby se dalo regulovat světlo a neunikalo teplo.

Část prostor bude pro krátkodobé výstavy, část pro dlouhodobé expozice, galerie v nich vystaví svá nejcennější umělecká díla. Z horního ochozu bude možné sledovat velkoformátové obrazy na stěně, která má na výšku 11 metrů. Konat se tam mohou přednášky, workshopy.

Průchozí galerie

Galerie bude mít od nábřeží Chrudimky dva vchody, průchozí do areálu mlýnů. „Pokud nenastanou mimořádné komplikace, měli by mít návštěvníci možnost se do budovy podívat na jednorázové prostorové performance během léta,“ řekl Línek. V plném provozu bude galerie od podzimu, kdy další dva investoři dokončí své stavby v areálu, dodal Línek.

Výstavní prostory Gočárovy galerie v Pardubicích jsou hotové. Už je zbývá jen vybavit

Na projekt galerie navazují tři menší krajské investice. Bude nutné zbourat starou trafostanici u přední části galerie, nová je postavená vzadu za budovou. Samostatným projektem je galerijní kavárna, která nemohla být součástí evropského projektu. V severním křídle budou mít kanceláře zaměstnanci galerie.

V areálu ještě staví polytechnické dílny Sféra a městskou galerii město Pardubice, silo na výstavní a společenské prostory přestavuje Nadace manželů Smetanových. Všechny subjekty se domluvily, že areál otevřou naráz, což by mělo být na podzim 2023. Všechny investice podpořila EU 400 miliony korun.

Vyhořelé mlýny

Mlýny navržené architektem Josefem Gočárem vznikaly v letech 1909 až 1911. Objednali si je Egon a Karel Winternitzovi. V roce 1919 postihl budovu požár, v následujících pěti letech byla zvýšena o jedno patro a byl v ní instalovaný automatický hasicí systém.

Ponuré prostory se surovým betonem a ostrým světlem kontrastují se světlými a příjemnými interiéry

Ve 20. letech k mlýnům přibylo nové silo, se starší částí ho pojí přemostění. Mlýny skončily provoz v roce 2013, firma GoodMills nabízela areál městu, které ho ale nekoupilo. V roce 2016 koupili areál manželé Smetanovi za 22 milionů korun. Část areálu prodali městu za 15,5 milionu korun, hlavní budovu prodali kraji za 21 milionů korun.

autoři: KUB , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související