Pardubické Automatické mlýny se už proměňují na Gočárovu galerii

20. červenec 2022

Práce na rekonstrukci mlýnů pokračují podle plánu. Do levé části budovy, kterou navrhl slavný český architekt Josef Gočár, se přestěhuje z pardubického zámku celá Východočeská galerie.

Automatické mlýny mají v tuto chvíli tři majitele. Jedním z nich je město, které v zadní části areálu staví vzdělávací centrum, jehož součástí bude i městská galerie GAMPA. Ta se sem přestěhuje ze zámeckého Příhrádku. Pravá část historických mlýnů patří manželům Smetanovým a levá část mlýnů je ve vlastnictví Pardubického kraje a právě tam bude nová Východočeská galerie, která sem přesídlí z pardubického zámku.

Čtěte také

Galerie nabídne návštěvníkům i něco jiného, než na co jsou zvyklí v současných prostorách. Především naprosto úžasnou architekturu. Budovu mlýnů navrhl slavný český architekt Josef Gočár, a na něj bude samozřejmě galerie odkazovat, a dokonce ponese jeho jméno.

Terasa, kavárna a galerie

Návštěvníkům tak nabídne naprosto unikátní prostory. Vejít bude možné ze dvou stran, vchod bude buď z vnitřního prostranství mlýnů nebo od řeky Chrudimky, v přízemí bude zázemí pro návštěvníky, bude tam také kavárna, která bude zasahovat až do 1. patra.

Pokud vystoupáte po schodech nahoru, můžete navštívit galerijní knihovnu, stálou expozici, pak jsou dvě patra pro krátkodobé výstavy a v posledním 4.patře je přednáškový sál. Úplně nahoře bude přístupná terasa, ze které je pohled na celé Pardubice.

Budoucí výstavní prostor Gočárovy galerie

Kompletní rekonstrukce mlýnů na galerii vyjde asi na 400 milionů korun, z toho 130 milionů bude činit dotace. V ceně jsou zahrnuty vícepráce, takže by to opravdu měla být finální částka. Otevření je plánováno na léto roku 2023.

Spustit audio

Související