Golf můžete hrát v každém věku

7. červen 2017

Už Římané se strefovali do míčku. V Česku je základna amatérů golfistů poměrně veliká. V republice najdete okolo 100 hřišť. Dříve se vybavení vozilo z ciziny. Dnes hraní golfu už není výsadou VIP nebo nejbohatších lidí.

Pro děti to může být sport jako každý jiný, v přírodě se učí pohybovým zdatnostem. Pro lidi v důchodovém věku to je příjemný relax a čas strávený s přáteli.

Děti dávat na golf dříve než v sedmi letech ale nemá smysl, protože celou hodinu neudrží koncentraci. Dnes je trend takový, že je třeba u golfu zároveň rozvíjet i komplexní pohybovou a sportovní schopnost. „Ze začátku je učíme motoriku s balonem nebo probíhají mezi kužely. Zkrátka trénink formou hry. Později rozvíjíme golf jako takový,“ dodává trenér Karel Bureš.

Už staří Římané se holí trefovali do míčku

Jejich hra se jmenovala paganika a někteří ji pokládají za prazáklad golfu. Od paganiky byly odvozené další podobné hry, které se ve středověku provozovaly v zemích evropského kontinentu. Sice se v nich stejně jako v golfu odpaloval míček, který měl zasáhnout vzdálenou metu, chyběl v nich ale podstatný golfový prvek - jamka.

golf (ilustr. obrázek)

Každé golfové hřiště má svůj vlastní obchod. Když nevyužijete tuhle možnost, můžete nakupovat v kamenných obchodech ve velkých městech nebo na internetu. Je dost běžné, že čeští golfisté si pořizují vybavení přes internet v zahraničí.

Golf je hra gentlemanů

Podle Karla Bureše z golfového resortu v Lázních Bohdaneč je to úžasný sport. „Nikdo nekřičí, nerozčiluje se, naopak se stoprocentně zklidníte a zapomenete na trable.“ Dá se hrát v každém věku. Příjemné spojíte s užitečným. Jste v přírodě, na čerstvém vzduchu a ještě u toho uděláte během 4 až 5 hodin přibližně 6 000 kroků. Řádově pak podle délky hřiště nachodíte 12 kilomterů.

autor: RIH
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.