Špenátové rizoto

Což takhle dát si špenát? Vzhledem k tomu, že jsme v Apetýtu, není to pozvánka ke sledování filmové komedie z roku 1977, ale k jídlu.

V pátek opět vybíráme z receptů bez masa. A jednou z hlavních ingrediencí bude tentokrát špenát. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Zejména vitamíny skupiny B a také vitamín C či betakaroten a také draslík, vápník, hořčík a železo.

Vybrali jsme pro vás recept na špenátové rizoto. 

Budete potřebovat:

  • 400 g špenátu
  • 150 g kulatozrnné rýže (vhodná je Arborio)
  • 50 g parmazánu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • másla asi dva plátky
  • sůl a pepř
  • bylinky a muškátový oříšek

Postup:

  1. Rozpálíme hlubokou pánev s olejem.
  2. Poté orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  3. Přidáme špenát (ideální je čerstvý).
  4. Chvíli podusíme a následně přidáme rýži.
  5. Dusíme asi 3 minuty.
  6. Poté zalijeme bílým vínem a necháme ho odpařit.
  7. Postupně přidáváme vývar po naběračkách.
  8. Vždy počkáme, až se vypaří a přidáme další naběračku.
  9. Takto postupujeme asi 20 minut až do změknutí rýže.
  10. Nakonec vmícháme do rizota nastrouhaný parmazán, změklé máslo a nasekané bylinky dle chuti.
  11. Oosolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Servírujeme posypané parmazánem.

Související

  • Květáková polévka s kešu oříšky

    Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.

  • Cizrnový guláš

    V pátečním Apetýtu vybíráme opět z receptů bez masa. Tentokrát budete potřebovat cizrnu.

  • Kapustové karbanátky se sýrem

    V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Tentokrát budeme potřebovat kapustu – řadí se mezi královny zimní zeleniny.