Hana Ducho: Nápad stát se farářkou přišel u piva

1. srpen 2018

Když otevřete dveře kostela libovolné církve ve chvíli bohoslužby, bude to většinou mužský hlas, který k vám bude promlouvat. Není úplně obvyklé, aby bohoslužby vedla žena, ale výjimky existují.

Důkazem je například farářka Českobratrské církve evangelické Hana Ducho, která v Pardubicích od září vystřídá Daniela Ženatého.

I když post faráře povětšinou zastávají muži, u evangelíků nezřídka narazíte na farářku. „V naší církvi to výjimka není. Nevím kolik nás přesně na počet žen je, ale bude to tak 30 procent,“ říká Hana Ducho, která vyrůstala v křesťanské rodině.

„Taťka je evangelík a mamka je katolička. Takže jsem vyrůstala v takové ekumenické rodině a vždy jsem měla přístup do obou církví. Moji rodiče jsou důkazem toho, že to funguje. Každý chodil do svého kostela. I ty kostely byly vedle sebe.“

Takové byly začátky

Stát se farářkou poprvé napadlo Hanu Ducho někdy na konci studia na gymnáziu. „On ten nápad nepřišel sám, mně to někdo jednou řekl u piva. Na to jsem odvětila, co je to za blbost. Ale ta myšlenka ve mně pak dál rostla,“ popisuje Hana Ducho.

Po studiích přišlo hledání místa: „Z několika sborů přišly reakce, že si neumí představit, že by tam byla žena. Navíc jsem v té době byla začínající. A panovaly také obavy z toho, že nastoupím do práce a pak budu mít rodinu a nebudu moct pracovat.“ Nakonec zakotvila v Šumperku: „I tam mi někteří později přiznali, že ze mě měli trochu obavy. Najednou zjistili, že to je ale všechno v pohodě.“

Rodina a manželova práce zavály po několika letech Hanu Ducho do Prahy. Skloubit vzdálené bydliště, děti a práci bylo náročné, a tak ze služby v Šumperku odešla. „Byl to můj první sbor a přirostl mi hodně k srdci a ukázalo se, že i já lidem. Ten odchod byl náročný,“ vzpomíná Hana Ducho.

Práce farářky

Centrem práce a života ve sboru jsou nedělní bohoslužby. Mým úkolem je svědomitě je připravit. Na kázání pracuju už od úterka, dlouho to ve mně musí růst, spoustu věcí musím načíst, a jak já říkám, prostě to musím vysedět, než něco napíšu. Jako farářka vedu také bohoslužby v domovech pro seniory. Řada lidí si chce popovídat a pak je naším úkolem dělat svatby i pohřby,“ popisuje náplň své práce Hana Ducho.

Nové působiště

Do Pardubic se nová evangelická farářka přistěhovala před několika týdny: „Líbí se nám tady s manželem moc. Je to město, přitom je všude kousek, všude dojdeme. Je tu i hezká atmosféra, třeba kavárny na třídě Míru, tam pořád sedí lidé, jsou v pohodě, užívají si a to se mi líbí.“

Hanu Ducho čeká nelehký úkol. Na postu faráře vystřídá velmi oblíbeného Daniela Ženatého a navíc v době, kdy Českobratrská církev evangelická oslaví sté výročí od svého vzniku. I v Pardubicích se na konci září chystají velké oslavy, ale na ty nás sympatická farářka pozve zase příště.

Spustit audio