Hasičskou klubovnu ve Svinčanech zapálil žhář. Teď hasičům přispívají lidé z celé země

21. únor 2019 11:10

Lidé z celé republiky pomáhají dobrovolným hasičům ze Svinčan na Pardubicku. Těsně po Vánocích jim žhář zapálil klubovnu, kterou svépomocí budovali 20 let a kde pořádali řadu akcí pro děti a dospělé. Na zřízený transparentní účet jim teď dárci posílají peníze určené na obnovu zničeného objektu.

„Ve chvíli kdy jsme přijeli, tak to bylo celé v plamenech, praskalo dřevo a bouchla tu plynová bomba. Bylo to zoufalství,“ vzpomíná starosta dobrovolných hasičů Aleš Sukdolák.

V areálu zdejšího zemědělského družstva a na místě kde klubovna stála, jsou pořád jasně patrné stopy po prosincovém požáru.  Trosky jsou odklizené, ale stranou se ještě povaluje třeba ohořelá lednička a zvuková aparatura.  „Shořelo tam výčepní zařízení, limonáda, pivo, sklenice, stoly, židle, konvice,“ vypráví Sukdolák.

Klubovnu místní hasiči budovali svépomocí 20 let

„Mnozí plakali, měl jsem taky slzu v oku. Ale samozřejmě to nevzdáváme, jedeme dál a něco se začíná rýsovat. Jsme za to hrozně vděčný,“ naráží dobrovolný hasič Zdeněk Kubín na zřízený transparentní účet, na který můžou lidé posílat peníze na novou klubovnu. Zatím se sešlo asi tři sta tisíc korun. „Nečekal jsem tu úžasnou solidaritu, ale věděl jsem, že hasiči jsou jedna velká rodina. Máme tam příspěvek z Karviné, z Plzeňského kraje, takže to je super,“ pochvaluje si Zdeněk Kubín.

A pomoc přislíbil i Pardubický kraj, jak potvrdil jeho mluvčí Dominik Barták. „Hejtman Martin Netolický na společném jednání se zástupci dobrovolných hasičů ze Svinčan přislíbil uvolnění částky 500 tisíc korun jako mimořádnou pomoc při obnově klubovny.“

Původně dřevěný objekt pro setkávání hasičů a jejich příznivců by měla nahradit novostavba z cihel. Hasiči ji chtějí vybudovat svépomocí, problém by to neměl být, jak říkají, mají mezi sebou zedníky, truhláře i elektrikáře. Práce by měly začít ještě letos. Člověka, který jim klubovnu zapálil, policie před časem dopadla a k činu se přiznal.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související